Cheltuielile medii lunare de consum ale populației Moldovei, în creștere

Cheltuielile medii lunare de consum ale populației Moldovei, în 2022, au constituit, în medie, pe o persoană 3.711 lei, cu 22,1% mai mult comparativ cu anul precedent, se arată în datele Biroului Național de Statistică.

Potrivit sursei citate, principalele destinații ale cheltuielilor sunt consumul de bunuri alimentare – 41,1%, plățile pentru locuință, apă, electricitate și gaze – 16,3% sau procurarea de îmbrăcăminte și încălțăminte – 8,4%.

În funcţie de mediul de reşedinţă, cheltuielile populației din mediul urban constituie aproximativ 4.800 de lei și sunt de 1,6 ori mai mari faţă de cheltuielile din mediul rural.

Aceste cifre s-au înregistrat în contextul în care, BNS mai informează că, veniturile populației, în 2022, în medie pe o persoană pe lună, au constituit 4.252 de lei, în creștere cu 21,2% față de anul precedent.

Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit, cu o pondere de 50,7%. De asemenea, o pondere importantă o dețin prestațiile sociale, 20,3%.

Ce ține de mediul de reședință, veniturile din mediul urban au fost, în medie, de circa 1.825 de lei, de 1,5 ori mai mari, comparativ cu veniturile populației din mediul rural.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata