Oleg Serebrian, replică pentru Serghei Lavrov: Cetățenii din Transnistria sunt moldoveni

La câteva zile după ce ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat că Moscova poartă responsabilitatea deplină pentru cetățenii ruşi din Transnistria, vicepremierul pentru Reintegrare de la Chișinău, Oleg Serebrian a venit cu o replică în acest sens, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, unde a declarat că oamenii din stânga Nistrului sunt cetățeni ai Moldovei.

„Regiunea transnistreană este recunoscută și de Moscova ca parte componentă a Republicii Moldova. Pe teritoriul Republicii Moldova primează cetățenia Republicii Moldova. Deci, noi îi tratăm ca și pe cetățenii noștri. Avem grijă de ei așa cum am avut și în diferite circumstanțe. Deci, Federației Rusă își face grijă de cetățenii Federației Ruse sau, eventual, când sunt într-un pericol real, în afară”, a spus Oleg Serebrian.

Mai mult, oficialul a dat și asigurări că, deși situația cu privire la conflictul transnistrean nu este una fericită, relațiile dintre Chișinău și Tiraspol sunt pozitive.

„Referindu-mă, strict, la dosarul transnistrean. Întâi de toate, nu consider că s-a produs o degradare a situației. Situația nu este fericită, lucrurile nu merg foarte bine, dar, în orice caz, nu putem spune că s-a produs o degradare efectivă în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol. În niciun caz, Chișinăul nu se face responsabil de eventualele probleme care sunt în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol”, a adăugat vicepremierul pentru Reintegrare.

Faptul că în prezent nu au loc negociere în formatul 5+2 este doar din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, a mai adăugat Oleg Serebrian.

Miercuri, în cadrul unui interviu acordat agenţiei ruse de presă TASS, Serghei Lavror a declarat că mandatul contingentului rus de menținere a păcii din stânga Nistrului îşi păstrează pe deplin actualitatea, ținând cont că Moscova deține informații clare despre faptul că Ucraina ar încerca să se amestece în situația din Transnistria, inclusiv prin utilizarea forței. Aceste informații au fost infirmate atât de Chișinău, cât și de Kiev.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata