Chiar și pe timp de criză, moldovenii care muncesc peste hotare trimit tot mai mulți bani acasă

Chiar și pe timp de criză, moldovenii care muncesc peste hotare trimit tot mai mulți bani acasă. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, numai în primele nouă luni ale acestui an, cetățenii noștri care lucrează în străinătate au transferat 1,2 miliarde de dolari.

Expertul în economie, Veceslav Ioniță prognozează că în acest an vom avea câteva recorduri legate de remitențe. Potrivit lui, până la sfârșitul anului, ar putea intra mai mut de 1,7 miliarde de dolari.

Alt element important este legat de faptul că în 2021, cu certitudine, vom avea un record absolut la volumul de valută vândut de către cetățeni.

Totodată, potrivit lui Ioniță, în acest an, este deja înregistrată o creștere a cererii de valută din partea cetățenilor de 1,5 miliarde de dolari. Respectiv, vânzările nete de valută sunt la nivel de 2,6 miliarde de dolari.

Chiar dacă s-a vândut cea mai multă valută pe fundalul cererii din partea cetățenilor, în acest an vom avea o vânzare netă de valută probabil sub nivelul record din 2013, când vânzările nete de valută din partea cetățenilor au fost de 2,9 miliarde de dolari.

Veceslav Ioniță, Expert în economie, IDIS Viitorul

„Această vânzare de valută, remitențele care vin, plus vânzările masive de valută, este determinat de creșterea consumului fără precedent din partea populației, care la rândul său este determinat de câțiva factori, inclusiv împrumuturile, și creează un deficit pe piața valutară. Oamenii scot acum pe piață economiile lor, inclusiv cele de anul trecut, și avem o ofertă de valută fără precedent”, a comentat Veaceslav Ioniță.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata