Comisia Europeană dă în judecată Regatul Unit

Uniunea Europeană a lansat o acțiune în justiție împotriva Regatului Unit cu privire la planurile sale de a adopta o legislație care ar încălca părțile unui acord de Brexit obligatoriu din punct de vedere juridic încheiat de ambele părți la sfârșitul anului trecut.

Bruxellesul a acordat Londrei termenul de 30 septembrie pentru a revoca proiectul de lege privind piețele interne.

Proiectul de lege, prezentat de guvernul britanic, prevede că unele dintre dispozițiile sale „vor rămâne în vigoare în ciuda inconsecvenței sau incompatibilității cu legislația internațională sau națională”. Acesta își propune să reglementeze relațiile comerciale dintre părțile constitutive ale Regatului Unit de la sfârșitul tranziției post-Brexit, la 31 decembrie, 2020.

Proiectul de lege britanic complică și mai mult procesul divorțului de UE. Dacă devine lege, ar oferi Regatului Unit dreptul de a ignora partea din acordul Brexit referitoare la comerțul cu și din Irlanda de Nord.

Liderii UE se tem că acest lucru ar putea duce la reintroducerea unei frontiere terestre rigide și subminarea stabilității care a păstrat pacea de la Acordul din 1998 de Vinerea Mare din Irlanda de Nord.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata