Costul pașapoartelor ar putea scădea cu 200 de lei

Agenția Servicii Publice va lansa până la sfârșitul lunii noiembrie curent o nouă licitație pentru achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte și carduri pentru alt gen de documente. Anunțul a fost făcut de directorul ASP, Mircea Eșanu, în cadrul unei ieșiri la presă, unde a făcut public și costul total pe care-l va cheltui statul în acest sens, aproximativ 430 de milioane de lei.

(Mircea Eșanu, directorul ASP)

„Licitația și cee ace urmează ASP să procure este un contract de trei ani de zile pentru achiziționarea unui număr de circa trei milioane de blanchete, circa jumătate dintre ele sunt blanchete de pașapoarte și încă 1.1 milioane sunt blanchete de tip card pe care noi astăzi imprimăm alte nouă tipuri de documente.”

Potrivit lui Eșanu, odată ce ASP va exclude taxa de royalty și va pune în aplicare un nou sistem de tehnologii de printare a actelor, autoritățile speră să scadă cu până la 200 de lei prețul pentru pașapoartele moldovenești.

(Mircea Eșanu, directorul ASP)

„Noi sperăm ca aceste economii de 100 de milioane de lei pe care noi le vom obține prin excluderea taxelor de royalty să plece de pe umerii cetățenilor Republicii Moldova. Sigur, costul final al pașapoartelor îl vom afla după ce vom organiza această licitație și vom selecta furnizorii de echipament și de blanchete.”

Noile materiale pentru pașapoarte vor fi puse în circuit, începând cu toamna anului viitor, atunci când ar trebui să se termine actualul stoc de blanchete, a mai spus directorul ASP.

Licitația inițială pentru procurarea blanchetelor pentru pașapoarte, anunțată în primăvară de către Agenția Servicii Publice a fost anulată de prim-ministrul, Natalia Gavriliţa în această toamnă, când a precizat că achiziţia a fost oprită, deoarece existau mai multe nereguli în organizarea acesteia, inclusiv suma de achiziție, una de aproape 500 de milioane de lei, cu circa 60 de milioane de lei mai mare decât cea prezentată astăzi de Mircea Eșanu.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata