Cu o zi înainte de învestirea noului bașcan al Găgăuziei, PAS anunță că va tăia din bugetul autonomiei

Cu o zi înainte de învestirea noului bașcan al Găgăuziei, PAS anunță că va tăia din bugetul autonomiei. Inițiativa legislativă aparține deputatului PAS, Radu Marian. Deputatul PAS Radu Marian a susținut o conferință de presă, unde a venit  cu precizări.

„Astăzi înregistrez un proiect de lege care va aduce multă corectitudine între relația dintre bugetul public național și bugetul autonimei găgăuze. Amintesc că bugetul unității teritoriale administrative gagăuze se formează din impozitul pe venit al persoanelor juridice colectate pe teritoriul autonomiei, taxa pe valoare adăugată la mărfurile de produse și serviciile prestate și accizele la mărfurile producția supusă accizelor fabricate pe teritoriul unității autonome.

Potrivit lui Marian, Găgăuzia se bucură de o autonomie bugetară și i se rambursează TVA de la bugetul de stat, dacă e mai mare la procurări decât la livrări, când e vorba de investiții capitale.

„În mod neclar, contrar principiilor autonomiei locale, restituirea TVA din UTAG se face din contul bugetului de stat. Avem o situație în care se încasează TVA, dar aceste resurse nu participă la restituirea TVA. Această prevedere a fost introdusă în 2004. Or, bugetul central a pierdut 640 milioane de lei din rambursarea TVA în ultimii cinci ani”, a punctat Marian.

„Proiectul de lege pe care îl voi înregistra vine să rezolve probleme, vom completa art.6 din codul fiscal cu o prevedere în care se va stabili că restituirea impozitelor și taxelor TVA se va realiza de la bugetul autonomiei găgăuze în limita veniturilor disponibile, iar sumele neacoperite se vor compensa prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat”,  a spus Radu Marian.

Fostul deputat al Adunării Populare din Găgăuzia, Alexandr Tarnavschii, spunea anterior că UTA Găgăuzia este singura regiune din Republica Moldova, în bugetul căreia rămân integral deduceri din impozitele naționale – TVA, impozit pe venit de la persoane juridice și accize provenite de la contribuabilii Găgăuziei. De astfel de priorități nu beneficiază nici Chișinăul și nici orașul Bălți.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata