Cuba: Plafon maxim la care pot fi vândute mai multe alimente de bază

În Cuba există acum un plafon maxim la care pot fi vândute mai multe alimente de bază. Măsura a mai fost pusă în practică în unele țări, inclusiv în România, Franța și Ungaria, dar fără rezultate spectaculoase. Era și timpul, spun oamenii, pentru că aproape nimeni nu își mai permite mai mult decât strictul necesar.

ALFREDO CARBAJAL, angajat într-o cafenea: „Prețurile sunt exagerate, este prea mult, pentru mine și pentru toată lumea. Inflația este foarte ridicată.”

Potrivit Ministerului Finanțelor și Prețurilor din Cuba, puținele produse cu prețuri plafonate includ pui, ulei vegetal, lapte praf, cârnați, paste făinoase și detergent de rufe pudră. Chiar și cu atât, lumea este mulțumită.

YAQUELIN SANCHEZ, funcționar public: „Guvernul face bine să plafoneze unele prețuri, pentru că avem multe nevoi. Cred că firmele mici și mijlocii, care astăzi ajută și asistă guvernul în procesul de aprovizionare din Cuba, trebuie să aibă plafoane de preț, pentru că altfel salariul pe care îl primești nu acoperă ce este la vânzare.”

Firmele private mici și mijlocii importatoare de produse alimentare vor fi scutite de plata taxei vamale la import, anunță guvernul de la Havana. Nimeni nu se plânge, oamenii fiind conștienți că oricum nu au de ales.

YOSBEL SERRU, administrator de firmă de comerț: „Persoanele în vârstă pot cumpăra cel puțin un kilogram de pui, la fel ca și persoanele cu venituri mai mici”.

Supusă celei mai grave crize economice din ultimele decenii, Cuba a înregistrat oficial o inflație de 70% în 2021, 39% în 2022 și 30% în 2023. Experții în finanțe sunt însă de părere că aceste valori sunt departe de cifrele reale.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata