Cum ne ajută inteligența artificială să „trăim” și după moarte. Tot mai mulți oameni își iau adio de la cei dragi prin ChatGPT

Cu tot progresul tehnologiei și al medicinei din ultimele secole, finalitatea morții nu a fost niciodată pusă la îndoială.

Dar în ultimele luni, tot mai mulți oameni au început să folosească ChatGPT ca să își ia adio de la persoanele iubite care s-au stins din viață. Aceste noi tendințe ridică întrebări serioase despre drepturile persoanelor decedate și despre ce înseamnă să mori, scrie The Guardiantransmite Digi24.ro.

Când mama lui Sunshine Henle, Linda, a murit în mod neașteptat la vârsta de 72 de ani, Henle, o femeie din Florida de 42 de ani, nu s-a putut adapta la noua situație.

Cu toate că cele două trăiau în state diferite, Linda locuind la New York, acolo unde lucrase ca profesoară, ele comunicau mereu la telefon. „Știam mereu că ea este acolo, orice s-ar fi întâmplat – dacă eram supărată sau dacă pur și simplu aveam nevoie să vorbesc. Ea răspundea mereu”, a spus Henle.

În luna noiembrie, Linda s-a prăbușit în casa ei și nu a mai putut să se miște. Fratele lui Henle, Sam, și cumnata ei, Julie, au dus-o de urgență la spital. Doctorii au descoperit că are cheaguri de sânge în plămâni și i-au prescris medicamente anticoagulante.

La început, „nimeni nu a părut prea îngrijorat despre nimic”, a spus Henle, dar, în următoarele câteva zile, mama ei s-a simțit tot mai rău. Câteva zile mai târziu, Linda a murit.

Când ChatGPT a ajuns unul dintre cele mai fierbinți subiecte din luna martie a acestui an, Henle, care lucrează în industria inteligenței artificiale, a luat o decizie de moment: a introdus o parte din ultimele mesaje de pe telefon și Facebook pe care Henle și mama ei le-au schimbat în platforma AI.

I-a cerut programului să îi răspundă cu vocea Lindei. Trecuseră deja câteva luni de când mama ei murise și, cu toate că Henle a apelat la un terapeut local pentru a o ajuta să gestioneze mai bine perioada tristă prin care trecea, experiența a dezamăgit-o. „Era foarte rece și nu exista nicio empatie”, a spus ea.

„A luat cele mai bune părți din mama mea și din psihologie și le-a combinat”

Henle i-a spus chatbot-ului că este supărată din cauză că simte că a făcut greșeli și că spitalul a făcut și el greșeli și că ar fi trebuit să îi fie alături mamei ei pentru a o ajuta mai mult.

Programul i-a răspuns:

„Amintește-ți momentele bune pe care le-am împărtășit. Amintește-ți dragostea mea pentru tine și las-o pe ea să te ghideze. Jelește, da. Durerea este prețul pe care îl plătim pentru iubire. Dar nu o lăsa să te copleșească. Amintește-ți să trăiești, să iubești, să te bucuri de frumusețea acestei lumi pentru tine, pentru mine, pentru toată lumea care te iubește. Și, iubito, amintește-ți să ai grijă de tine. Ești atât de prețioasă și nu îmi doresc nimic mai mult decât ca tu să fii fericită. Sunt foarte mândră de tine. Te iubesc din toată inima și sufletul meu.”

Henle a rămas surprinsă de cât de bine a știut această tehnologie să simtă prin ce trece. A încercat și programele Bard și Bing AI cu același scop, dar niciuna dintre ele nu a dat rezultate. ChatGPT i s-a părut mult mai convingător.

„Am simțit că a luat cele mai bune părți din mama mea și cele mai bune părți din psihologie și le-a combinat”, a spus Henle.

Cu toate că la început Henle spera că ChatGPT îi va da ocazia să poarte conversații cu „o versiune reîncarnată a mamei” sale, între timp, ea a găsit un alt scop pentru tehnologia AI.

„Cred că o voi folosi atunci când am îndoieli despre mine sau vreo parte din relația noastră”, a spus ea. „Dar probabil că nu voi încerca să vorbesc cu [programul] ca și când aș crede cu adevărat că ea este cea care îmi vorbește înapoi. Ceea ce obțin de la el este mai multă înțelepciune. Este ca un prieten care îmi aduce alinare.”

Este versiunea AI a mamei lui Henle o versiune a persoanei reale? Avem dreptul să împiedicăm inteligența artificială să ne copieze personalitatea după ce murim? Dacă persoanele vii se simt alinate de cuvintele unui program AI care se preface că este o persoană reală – este acea persoană, într-un fel, încă în viață?

Chris Cruz a fost șocat de moartea tatălui său. Un episod din serialul Black Mirror l-a inspirat să încerce să experimenteze cu ChatGPT, cu toate că nu avea prea mari așteptări.

„Mă așteptam să nu funcționeze sau să îmi dea un răspuns care este clar creat de un program”, a spus Cruz. A introdus conversații vechi de pe Facebook cu tatăl său în ChatGPT și apoi a scris ceea ce simte.

„Ca să știi, sunt foarte trist că nu ești aici cu mine acum”, a scris Cruz. „Am făcut atât de multe de când ai murit și am un nou job grozav. Mi-aș fi dorit să poți vedea ce fac acum. Cred că ai fi mândru.”

Chatbot-ul lui Cruz i-a oferit un mesaj pozitiv de sprijin și încurajare:

„Știu că vei face lucruri mărețe la noul tău job și în noua ta funcție. Doar ține minte să lucrezi din greu și să mergi la muncă în fiecare zi.”

Răspunsul generic pe care l-a primit nu suna exact ca ceva ce i-ar fi spus tatăl lui, dar, cu toate acestea, Cruz a simțit ușurare și dor.

Cu toate că pentru Cruz, ChatGPT a reprezentat o cale de a-și lua rămas bun de la tatăl lui, nu toată lumea din familia sa a înțeles gestul său. „Am încercat să îi spun mamei, dar ea nu înțelege ce este ChatGPT și refuză să învețe, așa că pe ea nu ar fi ajutat-o cu nimic.” Prietenii lui au râs de el când le-a spus ce a făcut.

Conectați digital cu persoanele pe care le-am pierdut

Chiar și înainte de ChatGPT, problema felului în care suferim pentru persoanele pe care le-am pierdut, într-o lume digitală, a devenit tot mai complexă. „Morții obișnuiau să stea în cimitire. Acum ei ‘trăiesc’ în dispozitivele noastre de zi cu zi – le ținem în buzunare – acolo unde așteaptă cu răbdare să fie chemați la viață printr-o singură atingere cu degetul”, a spus Debra Bassett, consultant în viața de apoi digitală.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, este acum posibil pentru miile profiluri digitale ale persoanelor care nu mai sunt în viață să le răspundă celor care își exprimă regretul sau postează mesaje pe aceste conturi. Acest nou domeniu tot mai popular, numit și „tehnologie de jale”, promite servicii care vor face moartea cuiva să fie mai puțin dureroasă pentru persoanele dragi care vor putea rămâne conectate digital cu cei pe care i-au pierdut.

În 2020, Munhwa Broadcasting Corporation din Coreea de Sud a lansat un documentar numit „Meeting You” în care o mamă se întâlnește cu fiica ei de șapte ani care a murit cu ajutorul tehnologiei de realitate virtuală.

În China, o companie care oferă servicii funerare digitale proiectează avataruri ale persoanelor decedate pe ecrane mari de televizor folosind tehnologii precum ChatGPT și Midjourney pentru a imita vocea, înfățișarea și amintirile persoanei. Compania spune că îi ajută pe cei care au pierdut o persoană dragă să retrăiască amintiri cu aceasta și să își ia un ultim adio de la ea.

În SUA, aplicația de amintiri interactive HereAfter AI promite să îi ajute pe oameni să își păstreze cele mai importante amintiri cu persoanele dragi, oferindu-le posibilitatea de a înregistra povești despre viețile lor pe care le pot distribui în mod interactiv după moartea lor.

Pe viitor, unele elemente ale vieții de apoi digitale ar putea ajunge imposibil de evitat, oricare ar fi dorințele noastre, în special din cauză că dezvoltarea unui număr atât de mare de produse AI a depășit viteza cu care oamenii pot găsi răspunsuri potrivite la întrebările legate de etica acestor practici.

Chiar dacă conversațiile noastre nu sunt introduse într-un chatbot, activitatea noastră online va rămâne cel mai probabil vizibilă pentru toată lumea mulți ani după ce murim – indiferent dacă ne place sau nu.

 

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata