Curtea Constituțională a respins sesizările mai multor deputați, cele cu privire la scoaterea Partidului Șor în afara legii

Curtea Constituţională a examinat şi a decis respingerea ca inadmisibile sesizările ce ţin de controlul constituţionalităţii Partidului Politic „Şor”.

Este vorba despre o sesizare depusă de deputaţii Liviu Vovc, Dinu Plîngău şi Maria Ciobanu şi o altă sesizare depusă de Octavian Ţîcu, care au cerut scoaterea în afara legii a Partidului Şor.

Potrivit deciziei CC, sesizările cu privire la controlul constituţionalităţii partidelor politice, pot fi depuse de Preşedintele Republicii Moldova, de Preşedintele Parlamentului, de Guvern, de ministrul justiţiei sau de Procurorul General. Preşedintele Parlamentului poate adresa sesizări numai în baza unei hotărâri a Parlamentului, Procurorul General – în baza unei hotărâri a Consiliului Superior al Procurorilor, ministrul justiţiei – în baza unei hotărâri a colegiului Ministerului Justiţiei.

Având în vedere că Înalta Curte a fost sesiz câţiva deputaţi din Parlament, care nu se încadrează în categoria subiectelor care, potrivit articolului 38 alin. (2) lit. d) din Codul jurisdicţiei constituţionale, deţin prerogativa sesizării Curţii Constituţionale în vederea verificării constituţionalităţii unui partid politic, Curtea conchide că sesizările menţionate supra sunt inadmisibile.

72h_2021.03.30

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata