De la anul, cetățenii nu vor mai beneficia de compensații în facturi, anunță Buzu

Sezonul de încălzire 2023-2024 va fi ultimul în care cetățenii vor beneficia de compensații pentru energie în factură. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul emisiunii „Actualitatea la Raport” de la Agro TV Moldova. El a precizat că, începând cu sezonul următor de încălzire, cetățenii vor beneficia exclusiv de compensații monetare.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Vom examina cum putem să îmbunătățim în continuare acest program pentru că ne pregătim de sezonul următor. Vom trece la un sistem de compensații monetare total, deci la 100 de procente. Acesta va fi ultimul sezon în care vom face compensații în factură.”

În același timp, Alexei Buzu a menționat că, în luna decembrie, peste 760 de mii de gospodării au depus solicitări în sistemul de compensații la plata resurselor energetice. De asemenea, potrivit oficialului, înregistrarea cetățenilor pe platformă mai continuă, zilnic fiind depuse aproximativ 600 de cereri.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale:  „La momentul actual, pentru luna decembrie, avem aproximativ 766 de mii de gospodării care s-au înscris în cadrul sistemului de compensații și li s-a atribuit un anumit grad de vulnerabilitate. Pentru 275 de mii de gospodării sistemul a determinat că ei sunt eligibili pentru a beneficia de compensația monetară. Pentru majoritatea din gospodăriile care s-au înscris și care beneficiază de compensații în factură, aproximativ pentru 92 de procente din ei vor achita un preț final pentru sursa de energie similar cu cel de anul trecut.”

 Pentru sezonul de încălzire 2023-2024, autoritățile au prevăzut atât pentru compensațiile în factură, cât și cele sub formă monetară un buget de aproximativ 2,7 miliarde de lei.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata