Decizie CSE: Vestele antiglonţ, camerele de corp și stațiile radio portabile – interzise la proteste

Folosirea simbolurilor corporative ale persoanelor juridice în timpul întrunirilor, manifestațiilor publice, mitingurilor sau altor evenimente publice este interzisă. De asemenea, la proteste, este interzisă folosirea vestelor antiglonţ, centurilor şi vestelor tactice multifuncţionale, a camerelor de corp și stațiilor radio portabile de către persoanele fizice și juridice care nu sunt învestite cu asemenea drepturi prin lege. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), transmite IPN.

Prin aceeași decizie, se interzice comercializarea uniformelor de serviciu și însemnelor distinctive ale funcționarilor publici cu statut special și ale militarilor, cu excepția cazurilor în care achizițiile sunt inițiate în temeiul Legii privind achizițiile publice, fie la solicitarea funcționarilor publici.

Membrii CSE au decis să fie prelungit, pentru perioada aprilie – septembrie 2023, termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom”, în baza negocierilor directe. Furnizorii vor încheia cu SA „Energocom” contracte bilaterale pentru asigurarea cantităților de energie electrică necesară, iar în cazul modificării tarifelor – vor fi semnate acorduri adiționale. Conform deciziei CSE, SA „Termoelectrica” a fost scutită de plata TVA pentru păcura achiziționată, în volum de până la 132 de mii de tone.

Au fost făcute ajustări și la mecanismul de repartizare a lemnului de foc către populație. Potrivit acestora, Agenția „Moldsilva” va stabili limita de comercializare la un volum maxim de 5 metri steri per gospodărie casnică și 200 metri steri per consumator non-casnic.

Potrivit dispoziției CSE, este sistată activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, începând cu ziua de 15 martie 2023. Decizia a fost luată în contextul în care refugiații ucraineni beneficiază de suport din partea Republicii Moldova prin intermediul mecanismului de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, aprobat de Guvern pentru o perioadă de un an.

O altă prevedere se referă la abrogarea deciziei anterioare a CSE care permite activitatea de comerţ ambulant în cadrul târgurilor şi iarmaroacelor pentru o perioadă de maximum 120 de zile consecutive. Deciziile administrației publice locale adoptate până în prezent vor fi valabile până la expirarea termenului prevăzut.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata