Lupta pentru controlul Portului Internațional Liber Giurgiulești se dă nu doar în instanțe și în culise, ci și prin declarații. Unele făcute de oficiali de la Chișinău sunt destul de riscante și pot aduce prejudicii enorme țării.
Ultima și una dintre cele mai controversate declarații oficiale a fost făcută de premierul interimar Aureliu Ciocoi, în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8, cu referire la Mold-street.com.
Premierul nu vede riscuri, dar face presupuneri
”Nu văd riscuri în această tranzacție. Noi trebuie să fim recunoscători BERD pentru preluarea activelor Portului Internațional Giurgiulești, pentru că de altfel riscam să intrăm într-un litigiu internațional în care Republica Moldova trebuia să achite dacă nu zeci, probabil sute de milioane de euro. Sper că am evitat acest litigiu”, a declarat Ciocoi.
Totodată, premierul interimar s-a avântat în presupuneri susţinând că faptul că BERD a intervenit și a achiziţionat de la Thomas Moser, la începutul lunii mai 2021, o firmă din Cipru, care deţine Danube Logistics, ar însemna „că acest pachet de acţiuni a fost scos de sub sechestru”. ”Altfel era imposibil!”, a presupus Aureliu Ciocoi.
Pentru un diplomat precum este Ciocoi, declaraţiile făcute par a fi unele hazardate, dacă nu chiar rău intenționate.
Cine va plăti pentru declaraţiile eronate ale Guvernului
În plus art. 12 din Acordul de Investiții „Cu privire la Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti”” încheiat la 24 decembrie 2004 între Guvernul Republicii Moldova și investitorii Azpetrol SRL (în prezent – Bemol Retail SRL), Azertrans SRL (în prezent – Danube Logistics SRL) și Azpetrol Refinery SRL (în prezent – Bemol Refinery SRL) prevede că „Guvernul va oferi o despăgubire în expresie bănească… pentru orice Daună sau Prejudiciu cauzat de sau care rezultă din:
(a) neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligaţiilor în baza prezentului Acord de către Guvern ca urmare a unor acţiuni sau inacţiuni;
(b) declaraţiile eronate ale Guvernului;
(c) actele de expropriere ale Organelor de Stat”.