Declarație: „Maia Sandu a cedat singură Guvernul”

Asumarea răspunderii de către Guvernul Sandu a fost o greșeală mare, iar în acest fel, în mod rațional puterea a fost cedată. La această concluzie a ajuns și fostul președintele al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul nostru de televiziune a mai declarat că istoria urmează să o judece pe Maia Sandu pentru acea decizie.

„Eu cred că a fost o eroare. Puterea nu se cedează, niciodată. Nu este niciun manual de politologie, unde scrie că cedează puterea cu scopul că mîine o vei lua. Atunci cînd un prim-ministru cedează puterea, benevol, el riscă să vadă de acum încolo clădirea Guvernului de pe geamul troleibuzului, dar nu invers.”

Mai mult, spune Alexandru Tănase, acest pas făcut de Maia Sandu i-a servit șefului statului Igor Dodon ca argument principal de a demite acel Guvern.

„Igor Dodon n-ar fi putut să demită acest Guvern, pur și simplu, fără argumente. El n-ar fi putut, politic, să demită acest Guvern fără argumente. Din păcate, cei care au guvernat i-au servit un argument imbatabil, chiar și pentru diplomații occidentali care sunt la Chișinău, un argument clar că asemenea modificări nu putea trece.”

Amintim că Guvernul Sandu a fost demis de Parlamentul de la Chișinău, în toamna anului trecut, ca urmare a moțiunii de cenzură inițiată de fracțiunea socialiștilor. Motivul pentru demiterea guvernului a fost proiectul legii asumat prin răspundere de către Maia Sandu, care i-ar fi permis prim-ministrului să facă preselecția candidaților pentru funcția de Procuror General. Ulterior, Curtea Constituțională în frunte cu Domnica Manole a declarat ilegală acea tentativă de modificare a Legii Procuraturii inițiată de către Guvernul Maiei Sandu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata