Despre prețul la gaz, care ar putea să ajungă la peste 26 de lei. Deputat: „Este nejustificat”

Prețul majorat solicitat de SA „Moldovagaz”, cu 45 % mai mult decât tariful mediu aprobat de ANRE la 1 iunie, este unul disproporționat. Opinia aparține deputatului PAS Vasile Grădinaru și a fost expusă în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV. Deputatul a menționat că scumpirea gazului are loc inclusiv pe piața internațională, după ce Rusia, prin intermediul Gazprom, a micșorat volumele de gaz către întreaga Europă și, în funcție de cât de mult o țară ori alta susține Ucraina, procentul a scăzut de la 30 la 70%.

Totuși, în opinia sa, prețul solicitat de Moldovagaz pentru luna iulie nu este justificat.

(Vasile Gradinaru, deputat PAS)

„Dacă ne uităm la creșterea prețurilor din octombrie până în prezent, în aprilie am avut cele mai mari prețuri. O mică scădere am avut în luna mai și acum înregistrăm iar o mică creștere. Dar creșterea prețului la gaz raportat la creșterea tarifului pe care îl solicită „Moldovagaz” mie îmi pare disproporționat. Există ANRE și sper să fie obiectivi”.

De cealaltă parte, fostul deputat Iurie Reniță spune că e cel mai simplu acum să dai vina pe piața internațională.

(Iurie Reniță, fost deputat)

„Acestea sunt argumentele irefutabile ale actualei guvernări. Totuși, aș fi vrut să vedem în ce măsură putem să valorificăm și alte posibilități, alte surse. Gazul în Transnistria este dat pe badaproste, pe seama celor de pe malul drept. Aici vedem o posibilitate de discuție serioasă cu tovarășii de la Gazprom”.

În cazul în care ANRE va admite noile tarife propuse de Moldovagaz, cetățenii vor urma să scoată din buzunar cu opt lei mai mult pentru un metru cub de gaze naturale, ceea ce înseamnă 23,57 lei, fără TVA. Cu TVA, prețul pentru consumatorii finali ar urma să constituie 26,52 lei.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata