DOC/ Doi deputați au înregistrat un proiect de lege privind acordarea limbii ruse statut de limbă oficială în R. Moldova

Ex-deputații socialiști, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, au înregistrat astăzi un proiect de lege privind acordarea limbii ruse statut de limbă oficială în Republica Moldova. Anunțul în acest sens a fost făcut de cei doi pe rețelele sociale.

Potrivit deputatei Lozovan, „revenirea limbii ruse ca limbă oficială este un pas necesar pentru țara noastră.”

„Rusa este una dintre cele mai importante limbi de comunicare interetnică din Moldova și este vorbită de secole de un număr foarte mare de oameni din țara noastră. Dar ce avem astăzi? Lipsa unui statut oficial pentru limba rusă reprezintă o încălcare a drepturilor lingvistice ale cetățenilor noștri și incapacitatea a aproape jumătate din țară de a găsi un loc de muncă oficial”, a scris Irina Lozovan.

Mai mult, aceasta a ținut să accentueze că Republica Moldova este o țară multinațională, cu limbi și culturi diferite.

„Acordarea statutului oficial limbii ruse va contribui la păstrarea și respectarea patrimoniului lingvistic și cultural al tuturor cetățenilor noștri, inclusiv al vorbitorilor de limbă rusă(…) Prin urmare, fac apel la toți cetățenii și deputații moldoveni să susțină acest proiect de lege. Haideți să protejăm drepturile lingvistice ale cetățenilor noștri și să luăm o decizie în favoarea unității multinaționale și a dezvoltării țării noastre!”, a mai menționat Lozovan.

Sursa: Facebook/Irina Lozovan
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata