Dodon: „PSRM cheamă la discuții partidele parlamentare”

Fracțiunea Partidului Socialiștilor pledează în continuare pentru alegeri parlamentare anticipate. O spune președintele PSRM, Igor Dodon, care, într-o ieșire la presă, a declarat că mâine formațiunea pe care o conduce va iniția discuții cu celelalte partide și grupuri parlamentare pentru a face foaia de parcurs care va duce la dizolvarea Legislativului.

„Vă aduceți aminte cum strigau ei în luna decembrie, în martie alegeri anticipate.” Acum ce spun? În iunie ar fi bine. Păi așa o să ajungem în septembrie. Țineți minte ce vă spun eu. Sau în genere nu o să ajungem. De aceea, ori începem să discutăm, noi vrem alegeri parlamentare anticipate. Haideți să discutăm”.

În context, Igor Dodon a prezentat și cele două căi constituționale care pot duce la dizolvarea Parlamentului.

„Două soluții: prima – nealegerea Guvernului, a doua – nefuncționarea Parlamentului. Și aici vreau să spun un lucru foarte clar, noi nu examinăm categoric a doua soluție. Noi suntem categoric împotrivă ca Parlamentul 90 de zile să nu funcționeze. Noi suntem în plină pandemie. Noi suntem în criză economică. Parlamentul trebuie să voteze legi. De aceea, varianta a doua, care unii și-o gândesc în cap, ca Parlamentul să nu lucreze 90 de zile, scoateți această aberație din cap”.

Astfel, în condițiile date, liderul socialiștilor a venit și cu un ultimatum pentru președintele țării Maia Sandu.

„Partidul Socialiștilor, cu cea mai mare fracțiune, cerem în mod categoric din partea președintelui desemnarea unei candidaturi la funcția de prim-ministru până pe data de 1 februarie. De ce pe 1 februarie, deoarece atunci se deschide sesiunea Parlamentară. Noi pregătim mai multe inițiative, inclusiv care se vor referi și la actualul președinte. Aveți timp, apucați-vă de lucru și înaintați o candidatură. Pe urmă să nu spuneți că nu v-am preîntimpinat”.

Iar aici, Igor Dodon i-a amintit Maiei Sandu că deja a încălcat prevederile Curții Constituționale, în opinia acestuia.

„Maia Sandu deja încalcă Constituția și prevederile Curții Constituționale, care spune că foarte clar, că după consultarea cu fracțiunile, președintele este obligat să înainteze candidatura la funcția de prim-ministru. Ea a declarat că nu înaintează în nici un caz un candidat la funcția de prim-ministru, iar acum se află în situația, dacă înaintează – își încalcă cuvântul, dacă nu – încalcă Constituția”.

În replică, reprezentantul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco a declarat că alegeri parlamentare anticipate vor avea loc, chiar dacă că Dodon și socialiștii nu le doresc nici în ruptul capului.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata