Partidele politice, despre decizia Înaltei Curți

Rând pe rând, formațiunile politice reprezentate în Parlament au reacționat la decizia Curții Constituționale, cea prin care se declară inadmisibilă posibilitatea autodizolvării Parlamentului. Primii au fost cei de la PAS, autorii sesizării, care au declarat că decizia era previzibilă.

Iar socialiștii spun că nici nu putea fi o altfel de decizie, așa că propun celorlalte fracțiuni să se alăture unui dialog.

„Ori începem să discutăm, ori… Lăsați jocurile astea cu Curtea Constituțională. Sunt două soluții – prima, nealegerea guvernului, a doua – nefuncționarea Parlamentului. Dar noi nu examinăm categoric a doua soluție. Noi suntem împotrivă ca Parlamentul să nu funcționeze 90 de zile”.

Reprezentanții Platformei DA spun că aceasta a fost o decizie la care se așteptau. Președintele fracțiunii, Alexandru Slusari, a spus că cel mai scurt scenariu spre alegeri anticipate ar fi înaintarea unei candidaturi în funcția de prim-ministru.

„Visul PAS s-a autodizolvat după decizia de astăzi a Curții Constituționale” – este declarația deputatului Platformei „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, care a scris că „textele clare nu trebuie interpretate”, salutând totodată decizia Înaltei Curți.

Și Andrian Candu, liderul Pro Moldova, a salutat decizia Curții Constituționale, spunând că formațiunea sa este deschisă pentru consultări cu șeful statului și fracțiunile parlamentare pentru a contribui la identificarea soluției optime.

Ultimii care au venit cu o reacție au fost cei din Partidul Democrat, spunând, la rândul lor, că decizia era una previzibilă. Potrivit deputaților PD, Maia Sandu trebuie să se folosească de prerogativa de a numi un premier, fie două candidaturi în decurs de 45 de zile, fie neînaintarea unui candidat în termen de trei luni.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata