Dosar penal la Sângerei, după ce fiul șefului pe ecologie ar fi împușcat mai multe căprioare

Urmărire penală în cazul de la Sîngerei, unde mai multe căprioare au fost ucise. În braconaj ar fi implicat Dumitru Motruc, fiul șefului Inspecției pentru Protecția Mediului Sîngerei. Imaginile cu căprioarele ucise au fost publicate pe internet. În postare mai sunt acuzați de braconaj un angajat din cadrul Întreprinderii pentru Silvicultură din Bălți, dar și doi polițiști, scrie nordnews

 

„Urmează să luăm explicații informații de la angajați, să acumulăm probe, dacă persoanele cu răspundere în domeniul vânătorii au tangențe în acest caz și să putem atrage la răspundere persoanele vizate.”

Constantin Boboc, șeful Direcției Juridice de la „Moldsilva”

 

Șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Sîngerei nu a fost de găsit pentru a comenta acuzațiile aduse în adresa sa, dar și a fiului său.

 

„Investim sănătate, timp și bani, în ceea ce ține de protejarea animalelor și într-un final, să vezi așa ceva pe internet este condamnabil și strașnic.”

Sergiu Portneacov, șeful secției gospodărie cinegetică și vânătoare, „Moldsilva”

 

Angajatul din cadrul întreprinderii pentru silvicultură din Bălți, Diomid Lupăcescu, a fost suspendat din funcție pe perioada anchetei. Acesta susține că nu are nicio legătură cu uciderea căprioarelor.

 

„Sunt niște aberații, sunt false. Niciodată n-am fost implicat în braconaj. Eu sunt vânător legal de foarte mulți ani, dar în chestii de braconaj n-am fost implicat niciodată. Nu știu de unde s-au luat aceste vorbe, cred că-mi vrea binele cineva, dar până la urmă o să iasă la iveală, sper.”

Diomid Lupăcescu, maistru pădurar, Întreprinderea pentru silvicultură Bălți

 

Cei de la Inspecția pentru protecția mediului din Sîngerei susțin că nu știu cine exact se face vinovat de moartea căprioarelor, dar recunosc că astfel de cazuri au mai avut loc în raion.

 

„Eu nu pot să vă spun dacă este adevărat sau nu. Să comenteze persoanele menționate, eu nu cunosc. Au mai fost așa cazuri în regiunea satului Chișcăreni, anul acesta au fost ridicate cinci arme de vânătoare deținute ilegal.”

Alexandru Bencovschi, inspector, Inspecția pentru Protecția Mediului Sîngerei

 

În braconaj ar fi implicat și șeful Serviciului de Patrulare Sîngerei, Glodeni și Fălești, Vladislav Guila. Acesta a negat orice acuzații și spune că tot ce se întâmplă este doar o răfuială între foștii și actualii șefi de la Inspecția pentru protecția mediului din Sîngerei.

 

„Eu personal n-am fost niciodată la braconaj, n-am fost adeptul acestor momente de braconaj, n-am protejat pe nimeni niciodată. Activând în cadrul Poliției Rutiere din Sîngerei de multe ori am participat la măsurile desfășurate pentru contracararea braconajului, depistarea braconierilor. Cum pot să fiu eu căpetenia braconierilor dacă mă lupt cu ei.”

Vladislav Guilă, Șeful Serviciului Patrulare Sîngerei, Glodeni, Fălești

 

Cu anchetă de serviciu s-a ales și un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Sîngerei. Potrivit oamenilor legii, pe acest caz a fost deschisă o urmărire penală. Aceasta este realizată în comun cu SPIA.

 

„Procuratura raionului Sîngerei s-a autosesizat referitor la informațiile care au apărut în presă, referitor la un vânat ilegal comis pe teritoriul raionului Sîngerei, cu implicarea mai multor polițiști. Pe cazul dat a fost pornită urmărirea penală pentru vânat ilegal, se întreprind măsuri unde vom stabili cine sunt implicați.”

Ludmila Zaharia, Procuror la Procuratura Sîngerei

 

Locuitorii din Sîngerei sunt indignați de omorul căprioarelor. Aceștia condamnă braconajul în Republica Moldova.

 

„Este dezgustător fiindcă așa ceva nu se face. Nu e uman pentru că căprioarele, din câte cunosc, sunt introduse în Cartea Roșie și este dezgustător ca un fecior de șef de ecologie să facă așa ceva.”

„Braconajul în nici o formă a sa nu poate fi apreciat, este ceva negativ. Mai ales pentru o țară ca Republica Moldova care nu dispune nici de animale și nici de nimic, în proporții destul de mari.”

 

 Căprioara este pe cale de dispariție, fiind inclusă în cartea roșie. Persoanele implicate în braconaj riscă pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata