Magistratele Galina Moscalciuc și Victoria Hadârcă, anchetate anterior pentru fapte de corupție, vor fi reîncadrate în funcție. Astfel, de mâine, judecătoarele își vor relua activitatea la Judecătoria Chișinău, în cazul Victoriei Hadârcă, și la Curtea de Apel Chișinău, în privința Galinei Moscalciuc.
O decizie în acest sens a fost adoptată astăzi, 18 mai, de Plenul CSM, scrie Unimedia.info.
O cerere de reîncadrare în funcție a fost depusă și de Svetlana Tizu, însă examinarea acesteia a fost amânată pentru o altă ședință.
„Se dispune reluarea activității de judecător a Galinei Moscalciuc și a Victoriei Hadârcă din data de 19 mai. În privința Svetlanei Tizu se amână pentru altă dată”, a menționat președinta CSM.
Pe 23 octombrie 2018, zece persoane au fost reținute într-un dosar de corupție: 3 judecători de la Curtea de Apel, 2 judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, 1 procuror de la Procuratura municipiului Chișinău, 1 avocat, 1 asistent judiciar, 1 medic și o persoană fizică inculpată pe un dosar. Din luna februarie 2015, Svetlana Tizu este magistrată la Judecătoria Chișinău cu sediul Centru, numită pe o perioadă de 5 ani. Printre acestea erau și cele 3 magistrate.
Victoria Hadârca este magistrată la Judecătoria Buiucani, fiind numită pe un termen de 5 ani prin decretul președintelui Timofti din 11 aprilie 2014. Ziarul de Gardă a scris anterior că Victoria Hadârcă ar fi nepoata lui Sergiu Brânză, soțul Liubei Brânză, vizată și ea în dosarul de corupție.
Galina Moscalciuc a fost judecătoare la Curtea de Apel Chișinău din anul 2017. Aceasta a fost judecătoare în cauza penală a lui Chiril Lucinschi. Ulterior, avocații fostului politician au cerut recuzarea acesteia.
Cele cinci magistrate Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu, Liubovi Brânză, Ludmila Ouș și Victoria Hadîrcă, anchetate pentru fapte de corupție, au primit sentințe de achitare. Hotărârea a fost pronunțată la 17 martie, de un complet de judecători de la sediul Buiucani al instanței de fond din Chișinău.
Judecătoarele au fost achitate de sub învinuirea de corupere pasivă, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. De asemenea, judecătoarele au primit sentințe de achitare pe capătul de acuzare de pronunțare a unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.
Judecătoarea Victoria Hadîrca a fost achitată de sub învinuirea de trafic de influență, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii.