După ce au fost evacuați, soldații ucraineni din regimentul Azov ar putea fi judecați în Rusia pentru crime de război

În Ucraina sunt numiți eroi, în Rusia sunt numiți criminali naziști. Ce se va întâmpla cu armata ucraineană scoasă cu o zi înainte de la uzina Azovstal nu este încă clar. Partea rusă susține că s-au predat fără condiții, în timp ce la Kiev operațiunea de salvare a acestora se numește evacuare. Totodată, ministrul adjunct al apărării al Ucrainei declară că luptătorii Azov se vor întoarce acasă ca urmare a unui schimb de prizonieri, în timp ce oficialii ruși spun că, după ce acordă asistență medicală răniților, aceștia urmează să fie judecați.

(Anna Malyar, ministru adjunct al apărării al Ucrainei)

„Aceasta este o declarație politică, concepută ca propagandă internă, cu ochii pe procesele politice interne din Federația Rusă. La noi, putem spune că procesul de negociere și operațiunea de salvare în sine continuă”.

Între timp, Duma de Stat intenționează să recomande să nu se schimbe luptătorii Azov. Inițiativa propusă de deputatul Anatoly Wasserman a fost susținută de președintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin.

(Președintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin)

„Criminalii naziști nu ar trebui să fie schimbați. Aceștia sunt criminali de război și trebuie să facem totul pentru a-i aduce în fața justiției”.

În ajunul Ministerului Justiției al Rusiei a cerut Curții Supreme să recunoască regimentul Azov ca organizație teroristă și să interzică activitățile sale în țară, ceea ce va permite judecării luptătorilor săi pe faptul că aparțin batalionului.

O unitate separată a forțelor speciale, Azov, a fost înființată la Mariupol în 2014 ca miliție voluntară pentru a lupta împotriva forțelor pro-ruse din estul Ucrainei, iar mulți dintre membrii săi inițiali aveau opinii de extremă dreaptă.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata