Europa luptă pentru ca cerealele din Ucraina să poată fi exportate

Solicitările pentru o soluție urgentă la problema deblocării porturilor Ucrainei de la Marea Neagră devin din ce în ce mai insistente. Exporturile dintr-o țară care produce jumătate din semințe de floarea soarelui din lume și o zecime din grâu au fost grav perturbate de invazia Rusiei. Acest lucru duce la inflație și penurie în întreaga lume.

Comisia Europeană a anunțat deja strategia „Rutele Solidarității” care vizează „deblocarea granițelor cu Ucraina și creșterea capacității drumurilor și căilor ferate pentru exportul de cereale ucrainene”. Germania a fost una dintre primele care s-au alăturat dezvoltării rutelor alternative pentru livrarea produselor agricole din Ucraina către porturile sigure din Marea Nordului și Marea Adriatică.

(Adina-Ioana Vălean, Comisar European pentru Transporturi)

„Acum ne confruntăm cu o nouă sarcină, dintr-o serie de altele economice. Trebuie să ajutăm produsele alimentare din Ucraina și Moldova să ajungă pe piețele mondiale destinate, pentru că dorim să prevenim orice penurie în alte părți ale lumii din cauza incapacității acestor țări de aprovizionare. Și aceasta este o mare provocare logistică”.

Dar experții avertizează și asupra unei „cascade de interdicții la export”. În special, India a decis deja să nu-și mai vândă grâul, iar Indonezia – să blocheze exportul de ulei de palmier. Temerile de penurie de alimente determină guvernele să acorde prioritate furnizării de hrană pentru propriile populații, ceea ce duce la creșterea prețurilor.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata