După dezvăluirile din chat-urile de Telegram, aproape 50% din moldoveni cred că Guvernul Gavrilița ar trebui să demisioneze. Avocat: Putem vorbi de uzurparea puterii în stat

Informațiile care au ieșit la iveală după scurgerile din chat-urile unor demnitari de stat ar trebui să conducă la demisia Guvernului Gavrilița. Cel puțin de această părere sunt 49,6% din paneliștii ce răspund la întrebări de tip sondaj în direct în cadrul emisiunii Morari.live. 18,1% cred că doar ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, ar trebui să demisioneze, în timp ce aproximativ 19% cred că Guvernul trebuie să ignore dezvăluirile și să-și continue activitatea.

Avocatul Iurie Mărgineanu a declarat în cadrul aceleiași emisiuni că într-o țară normală, după asemenea dezvăluiri, am fi văzut deja pornită o cauză penală pentru uzurparea puterii în stat. Juristul și-a exprimat regretul că cea mai mare parte din presa scrisă și televiziuni au ignorat aceste dezvăluiri.

„Ar trebui pe caz începută o urmărire penală privind uzurparea puterii în stat și pentru asta nu are nevoie nimeni de acordul CSP. (…) Ei apropo ar trebui să-și facă griji, chiar dacă să presupunem că vor sta și două mandate la putere, or să plece, iar pentru așa gen de infracțiune, termenul de prescripție este foarte mare. (…) Cu regret, noi nu avem presă în Republica Moldova, dar killeri morali. (…) Pe mine nu m-a uimit când am văzut toate aceste chat-uri. Eu așa și-mi imaginam că ei așa și lucrează. Despre așa ceva nu s-a auzit de la guvernările precedente, dar credeți-mă același lucru îl făceau.”, a declarat avocatul Iurie Mărgineanu.

Ex-ministrul Justiției a declarat că din punct de vedere politic se poate de vorbit eventual despre uzurparea puterii în stat, dar din punct de vedere juridic ar trebui de analizat mult mai atent. Fadei Nagacevschi este de părerea că aceste chat-uri demonstrează cât de mici și de mincinoși sunt cei din PAS, iar prin ce a făcut ministrul Litvinenco, doar a discreditat-o pe Veronica Dragalin. Mai mult ca atât, fostul ministru se întreabă ce caută informațiile de serviciu într-un chat privat.

„Discuțiile mele cu Litvinenco despre borș, sunt informații private, dar discuțiile despre un concurs public, cu privire la o funcție extrem de importantă în stat, nu sunt informații private și obligatoriu trebuie examinate de către organul de urmărire penală. Și prin dispoziția de astăzi a CSE ei arată nu doar că se tem că Harunjen ar reveni, dar și că domnișoara Dragalin ar putea fi suspendată de instanță ca urmare a faptului că se ridică probleme serioase în ceea ce privește legalitatea alegerii și numirii sale în funcție.”, a declarat Fadei Nagacevschi.

Expertul în securitate, Valeriu Ostalep, s-a arătat convins că un astfel de chat, precum cel al membrilor CSP care au organizat alegerea în funcție a șefei PA, Veronica Dragalin, a fost creat și atunci când a fost reținut Procurorul Suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Referitor la datele prezentate din sondaj, vă amintim că în cadrul emisiunii Morari.live, peste 120 de moldoveni din peste 50 de localități ale țării, sunt conectați la un panou sociologic și răspund în direct, la întrebări de tip sondaj în cadrul emisiunii. Ulterior, datele acestor sondaje sunt colectate și prezentate publicului de către compania sociologică IMAS.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata