După survolarea spațiului aerian al R. Moldova de către rachetele ruse, Platforma DA se arată nedumerită de reacția guvernării: „S-a redus la convocarea ambasadorului Federației Ruse”

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA) se arată nedumerită de reacția anemică a guvernării PAS, care s-a redus la convocarea ambasadorului Federației Ruse, după ce spațiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat luni, 10 octombrie, de către trei rachete rusești.

Potrivit liderului formațiunii, Dinu Plîngău, rachetele care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova fără acordul autorităților, au pus în pericol cetățeni, cât și spațiul aerian care este survolat de avioane cu pasageri civili.

„Întreaga comunitate internațională a asistat la o bombardare masivă și barbară din partea Federației Ruse asupra infrastructurii critice a Ucrainei, soldată cu victime omenești. Ororile războiului nu încetinesc să îngrozească o lume întreagă, dar și mai grav, că după un război care nu încetinește din tensiuni și victime, e tot mai evident că este pusă în pericol și securitatea noastră națională. Constatăm că a avut loc o încălcare premeditată și demonstrativă a suveranității statului nostru, a neutralității fluturată de unii politicieni care urmează a fi investigați nu doar pentru acte de corupție, ci și pentru trădare de patrie. Pe noi nu ne uimește lipsa de reacție din partea unor partide care pretind a fi stataliste și care pretind că promovează neutralitate, preferând să închidă ochii că rachetele au zburat din zona de unde aceste partide și politicieni primesc pungi cu bani(…) Nu este clar ce vom întreprinde ca stat, din punct de vedere al securității, dacă asemenea lucruri se vor repeta.”, a scris Dinu Plîngău.

Ca urmare a lansarea altor zeci de rachete de către Federația Rusă și în dimineața zilei de astăzi, Platforma DA menționează că condamnă aceste atacuri din partea Federației Ruse și „suntem cu gândul alături de cetățenii Ucrainei și cei ai Republicii Moldova care vor pace și libertate.”

„În aceste circumstanțe complicate:

1. Platforma DA invită ministerul apărării la transparența și cere ca instituția să spună câte rachete exact au trecut ieri prin spațiu aerian al Republicii Moldova. Din informația publicată de Ministerul Apărării al Ucrainei, putem constata un număr mult mai mare de rachete, care au survolat prin zona de nord a Republicii Moldova.

2. În opinia Platformei DA, Republica Moldova este în drept și obligată să ceară sprijin internațional pentru a asigura securitatea statului, cel mai rapid și sigur ajutor ar veni din partea României.

3. Îndemnăm instituțiile statului să investigheze și să tragă la răspundere persoanele cu funcție de răspundere care în perioada 2015-2016 au facilitat vânzarea a trei complexe de rachete antiaeriene deținute de Republica Moldova.

4. Îndemnăm autoritățile Republicii Moldova să analizeze oportunitatea de a obține echipamentul necesar pentru asigurarea scutului aerian pentru Republica Moldova.”, a mai scris Dinu Plîngău.

Amintim că, în contextul atacurilor aeriene rusești săvârșite asupra mai multor orașe din Ucraina, Ministerul Apărării a informat luni, 10 octombrie, între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova.

 

Potrivit Ministerului Apărării, țintele respective au parcurs următoarele direcții:

1. localitățile Ciornaia — Voronovca (Ucraina) — Rîbnița — Soroca — Marinovca — Moghilev Podolsk.

2. Ciornaia — Voronovka (Ucraina) — Rîbnița — Cunicia — Soroca — Rudi.

3. Ciornaia (Ucraina) — s. Popencu (Republica Moldova) — Florești — în direcția Ucrainei

Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata