Durleșteanu: „Moldova va avea o iarnă de coșmar”

Creșterea tarifului la gaze va genera scumpiri în lanț la servicii, produsele alimentare și nealimentare. Scumpiri, cu o astfel de dinamică, Moldova nu le-a mai avut de la prăbușirea sistemului bancar din 2013. Avem și un Guvern cu lipsă de viziune care gestionează criza pandemică și energetică fără un plan strategic într-un regim de haos, susține Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în perioada guvernării comuniste.
„Prețul gazului rusesc, transpus în tariful pentru consumatori, înaintat de Moldovagaz către ANRE, ar putea fi de 10,23 lei pentru 1000m3. La tarif trebuie să mai adăugăm și TVA de 8%.
Acest nivel de tarif va hărțui substanțial puterea de cumpărare a moldovenilor. Sperăm că autoritățile vor aplica o majorare a tarifelor în etape, după cum am sugerat de mai multe ori.
Anterior, în repetate rânduri, am vorbit și despre necesitatea eliminării temporare a TVA la gaze cu scopul de a reduce povara financiară a consumatorului final. Guvernarea, prin definiție, are obligația să abordeze administrarea proceselor social-economice cu bun simț și responsabilitate, să coboare la realitățile vieții cotidiene, să vină cu suportul necesar către cetățeni și mediul de afaceri”, mai spune Durleșteanu.
În caz contrar, situația într-un stat atât de vulnerabil precum este Republica Moldova, poate degenera foarte repede într-o criză dezastruoasă cu consecințe extrem de grave.
Țările cu guvernări coerente în acțiuni, încă în septembrie-octombrie 2021 au înaintat măsuri de compensare către consumatorii casnici și non-casnici.
Guvernul Republicii Moldova a „lălăit” două luni decizia legată de negocieri, până au ajuns la semnarea unui Protocol și Contract, privitor la livrarile de gaze de către Gazprom din 1 noiembrie 2021.
„După semnarea documentelor relevante de către dl. Spînu, toată puterea în stat, am în vedere Președenția, Parlamentul, Guvernul, au trăit o eforie de la rezultatele negocierilor cu Gazprom, asumându-și laude și meritul extraordinar în obținerea succesului fantastic, „demn” de a fi întrodus în cărțile de istorie. Guvernarea PAS a prezentat prețul de 450 USD/1000ms, ca un preț bun pentru moldoveni. În realitate, însă, aceste negocieri au reușit să pună “cruce” pe asumările din Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (semnat la 1 septembrie 2014), care are ca bază consolidarea cooperării energetice prin diversificarea resurelor de energie electrică, a gazelor naturale, diversificarea surselor regenerabile energetice și sporirea eficienței energetice.
În contextul celor expuse mai sus, Guvernul RM a “parcat” Pachetul 3 Energetic pe o perioadă nedeterminată prin protejarea companiei Moldovagaz, refuzând, alstfel, asumarea separării producătorilor de transportatori și de distribuitori.
„Am impresia că guvernarea nu a conștientizat consecințele sus-menționate în momentul semnării Protocolului, care prevede o reglementare a datoriei Moldovagaz către Gazprom și Factoring Finance în sumă de circa 1 mlrd USD”, a conchis Durleșteanu.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata