Economist: Moldova are nevoie de 1 miliard 900 milioane de dolari pentru a putea ieși din această iarnă

Economistul Gheorghe Costandache a declarat în cadrul emisiunii Morari.live că Moldova aproape că nu mai are timp pentru a putea rezolva multiplele crize, iar actuala guvernare PAS, cu umilință sau fără, dar ar trebui să meargă la Moscova pentru a negocia cu Gazprom. Economistul a atras atenția că atunci când Andrei Spînu a semnat protocolul cu Miller de la Gazprom, PAS s-a lăudat că anume partea moldovenească a impus condițiile, inclusiv formula de calcul. Conform expertului, pentru ca Moldova să facă față acestei ierni, doar pentru achitarea gazului este nevoie de uriașa sumă de 1 miliard 900 milioane de dolari SUA.

Gheorghe Costandache a atras însă atenția că Federația Rusă nu dorește să negocieze un alt contract cu partea moldovenească, din cauza că actuala conducere ar fi demonstrat comportament inadecvat și nediplomatic.

„Rușii gaz ne vor da, dar nu la prețul pe care l-am fi dorit noi. Formula de calcul a prețului a fost propusă de noi, forma de achitare, la fel, a fost propusă de noi. Republica Moldova a venit și cu ideea auditului pe datoriile istorice. Gazprom a acceptat toate condițiile astea.”, a punctat expertul.

Pentru ca Republica Moldova să poată ieși din iarnă, are nevoie de cel puțin 1,9 miliarde de dolari SUA, a mai declarat Costandache.

„Ponderea Republicii Moldova în necesitățile Uniunii Europene e de 0,0000002. Noi practic nu existăm. Acei bani care ar trebui să ne fie dați ca suport ar trebui să vină. Dar țara noastră are și alte posibilități și alte resurse, pe intern, care ar trebui valorificate… De la 44%, economia tenebră a ajuns la 68%. Noi mai avem un buget de stat pe alături. Bani sunt, dar trebuie de făcut ordine.”, a spus economistul.

Conform lui Gheorghe Costandache, moldovenii ar trebui să iasă în stradă și să ceară de la guvernare achitarea compensațiilor pentru gazul natural, dat fiind faptul că s-au lăudat că au impus rușilor condiții și formula de calcul pentru prețul gazului.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata