Moldova e prinsă în mai multe crize, dar a pierdut timp prețios ca identifice soluții: „La toamnă va fi schimbat jumate de Guvern”

Sociologul Ian Lisnevschi este de părerea că Republica Moldova a pierdut timp prețios pentru a identifica soluții viabile ce să rezolve crizele în care am ajuns. Acesta a spus că la fiecare criză, inclusiv cea pandemică din 2020, moldovenii au venit doar cu alegeri. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Morari.live, difuzată în fiecare joi la ora 21:00 la N4.

„În 2020 a început criza pandemică. Amintiți-vă ce am făcut noi? Alegeri anticipate în circumscripția din Hâncești. Peste un an, toamna, ce facem noi? Din nou alegeri, deja prezidențiale. Noi nu ne-am ocupat de crize, noi nu am văzut cum a suferit mediul de afaceri, cum a suferit HoReCa din cauza pandemiei… da, toți umblau în măști, puneau vaccine și nimeni nu se ocupa de problemele economice. Toți erau prinși în campania electorală, pentru că la început de 2021 ce am avut? Din nou pregătiri de anticipate. Și un încă un an de zile Republica Moldova nimic nu a făcut. Și acum moldovenii iar vor anticipate.”, a declarat sociologul.

De vină ar fi toți, crede Lisnevschi, dar în primul rând fosta guvernare, despre care acesta a spus că era slabă, pe când ar fi trebuit să fie mai autoritară, după modelul guvernării PAS. Mai mult ca atât, chiar dacă Parlamentul s-a ales primăvara, Guvernul s-a votat abia toamna, când toți știau că expiră contractul cu Gazprom și trebuie de negociat, dar nimeni nu s-a grăbit să facă acest lucru.

„Parlamentul a mers în vacanță o lună de zile, deputații s-au odihnit, au revenit numai să modifice Legea Procuraturii, după care iar s-au dus, apoi au revenit și și-au amintit că trebuie să negocieze cu Gazprom când contractul era deja expirat.”, a declarat expertul.

Conform sociologului, greșeala e și a opoziției actuale care a oferit un an de zile PAS-ului, pe când pe timp de criză, nu se acordă nici un fel de astfel de termene. În același timp, când propun protestul ca și soluție, opoziția ar trebui să propună și oameni concreți care ar putea prelua puterea și rezolva în termeni optimi toate crizele cu soluții reale.

Lisnevschi a mai adăugat că la toamnă ar putea fi schimbat mai mult din jumătatea actualului Guvern din cauza lipsei de profesionalism.

„Când a apărut criza energetică la nivel global, peste tot s-a discutat la nivelul cel mai înalt, la nivel de președinți. La noi din păcate, persoanele de rang înalt au refuzat să poarte aceste negocieri. Și unde am ajuns noi am văzut, ce prețuri am avut. Guvernul trebuia să apeleze la specialiști… Apoi a apărut problema de securitate, iar guvernarea trebuia să negocieze cu Transnistria, oficial și transparent. Și la acest capitol noi am pierdut timp.”, a mai spus sociologul.

Expertul a atras atenția și asupra faptului că ceea ce a declarat Nicolai Țveatcov referitor la Transnistria, a fost spus în trecut și de toți Ambasadorii SUA, care vociferau aproximativ aceiași idee, doar că n-au numit-o federalizare, declarațiile ulterioare făcute de Igor Grosu fiind doar pentru show-uri politice.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata