Elevii care manifestă violență în raport cu profesorii și colegii lor ar putea fi exmatriculați

Elevii care manifestă violență în raport cu profesorii și colegii lor ar putea fi exmatriculați. Acest lucru însă se referă doar în cazul liceelor. Guvernul a aprobat modificări la Codul Educației, în care oferă conducerii școlilor instrumente în plus pentru lupta cu bulliyng-ul.

”Instituțiile de învățământ trebuie să fie un spațiu sigur atât pentru elevi cât și pentru profesori. Trebuie să fie un spațiu unde violența nu își au locul. De asemenea, din principiul astfel de comportamente nu pot fi tolerate”, a menționat ministrul Educației, Dan Perciun.

Astfel, sancționarea va începe cu însemnări în agendă, observații, mustrări și va continua cu interdicția de a participa la ore pentru maximum 15 zile într-un an de studii. Dacă și după asta elevul recidivează, se va putea recurge la exmatriculare. Ce-i drept doar pentru liceeni, întrucât în Republica Moldova studiile gimnaziale sunt obligatorii. O altă modificare în Codul Educației vine să reducă din rezistența părinților față închiderea școlilor cu puțin elevi. Din întâi septembrie, statul este gata să le dea lunar câte 50 de euro ca să-și lase copii să frecventeze o școală mai bună.

”Pe lângă investițiile în infrastructură mai prevede un set de alte măsuri, precum procurarea de autobuze sau crearea acestei alocații de 50 de euro pentru părinții care au copii în școli cu mai puțin de 50 de elevi. Respectiv modificările de astăzi din Guvern țin de acest aspect și care va fi disponibil din luna septembrie, a mai specificat Perciun.

Proiectul de lege urmează să fie aprobat și de Parlament.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata