Guțul, după întâlnirea cu Putin: „A promis să ne protejeze”

Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul – susținută de oligarhul fugar Ilan Șor – s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin. Întrevederea a avut loc pe 6 martie, în marja Festivalului Mondial de Tineret din Soci. În discuții, guvernatoarea i s-a plâns lui Putin pe autoritățile de la Chișinău, pe care le-a acuzat că „se răzbună” pe Găgăuzia din cauza „poziției sale civice”. Potrivit lui Guțul, liderul rus i-ar fi promis că va „sprijini” autonomia găgăuză, notează cei de la NewsMaker.md

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a discutat cu mine despre complexa problemă regională și geopolitică, în centrul căreia se află Găgăuzia noastră. L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre acțiunile ilegale ale autorităților din Moldova, care se răzbună pe noi pentru poziția noastră civică și loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul ne ia treptat prerogativele, limitează bugetul, încalcă drepturile legale, provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în întreaga țară. Liderul rus a promis să sprijine Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor noastre legitime, atribuțiilor și pozițiilor pe arena internațională”, a scris Guțul pe rețelele de socializare.

Presa rusă a informat laconic despre întrevederea dintre Putin și Guțul: „Putin a discutat succint cu conducătoarea Găgăuziei în marja Festivalului internațional al tineretului”, a informat agenția TASS.

Evghenia Guțul este primul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după 24 februarie 2022, atunci când liderul rus a ordonat invadarea Ucrainei. Conducerea țării condamnă agresiunea militară rusă și sprijină țara vecină prin găzduirea refugiaților și livrarea de asistență umanitară.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata