Energia electrică se scumpește. Care sunt noile tarife aprobate de ANRE

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și aprobat, în ședința publică de miercuri, prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune.

Potrivit ANRE, Hotărârea a fost aprobată în temeiul prevederilor pct. 6 din Dispoziția nr. 22 din 23 mai 2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și în conformitate cu Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către furnizorul de ultimă opțiune și furnizorul serviciului universal.

Urmare a examinării cererilor prezentate de titularii de licențe, ANRE a constatat existența unor factori obiectivi care conduc la necesitatea ajustării costurilor ce se includ la determinarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice pentru anul 2022, printre care cei mai importanți sunt:
– Majorarea prețului de procurare a energiei electrice de la S.A. „Energocom” în calitate de furnizor central de energie electrică cu circa 34% (de la 3,24 lei/ kWh, la 4,33 lei/kWh);
– Creșterea prețurilor de procurare a energiei electrice din import;
– Devalorizarea monedei naționale față de dolarul american cu circa 6 % față de valoarea aplicată la determinarea prețurilor din 08.06.2022.

Pentru Premier Energy, tariful crește de la 2,64 lei pe kWh la 3,15 lei pe kWh, sau cu 19% mai mult. Iar pentru S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, tariful crește de la 2,86 lei pe kWh până la 3,21 lei pe kWh.

Astfel, au fost aprobate următoarele prețuri reglementate de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L., diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

– 251 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele de transport;
– 265 bani/kWh – la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;
– 268 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV);
– 281 bani/kWh – de tensiune medie (6–10 kV);
– 315 bani/kWh – de tensiune joasă (0,4 kV).

Pentru S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele prețuri reglementate diferențiate și anume:

– 227 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;
– 242 bani/kWh – la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;
– 261 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV);
– 321 bani/kWh – de tensiune joasă (0,4 kV).

Totodată, se precizează că noile prețuri reglementate vor fi aplicate din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata