Portalul compensatii.gov.md – a devenit funcționat. Află cum poți beneficia de compensații

Începând cu ziua de miercuri, 12 octombrie, a devenit funcțional portalul destinat completării cererilor pentru primirea ajutorului la facturile pentru gaze naturale și energie termică – compensatii.gov.md.

Menționăm că platforma online a fost lansată după aprobarea de către Guvern a Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie.

Conform proiectului, pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate, înregistrarea în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” va fi efectuată în două moduri: individual sau asistat.

În cazul înregistrării individuale, persoanele vor completa un formular electronic, în care vor indica locul de trai, componența gospodării casnice, veniturile medii ale fiecărui membru al familiei, codul de identificare a consumatorului casnic în factură ș.a.m.d.

Persoanele care nu dispun de echipamente, nu au acces la internet sau nu au abilitățile necesare pentru a se înregistra individual pe platformă, vor fi asistate de bibliotecari sau de asistenții sociali comunitari. În acest caz, solicitantul va completa o cerere în format fizic, iar datele vor fi introduse ulterior în sistemul informațional de către registratori.

Solicitanții se vor putea înregistra pe platforma compensatii.gov.md o singură dată pe an și vor putea face modificări la datele declarate în primele cinci zile de la înregistrare.

Precizăm că, printr-o altă hotărâre de Guvern, urmează a fi stabilită mărimea compensațiilor pentru fiecare categorie, care va fi acordată direct în facturile pentru energie.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata