Erdogan: Dacă se extinde războiul la Marea Neagră, va fi un dezastru pentru regiunea noastră

Soluţia exportului cerealelor ucrainene la Marea Neagră „depinde de ţările din Occident care trebuie să-şi respecte promisiunile”, spune preşedintele Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, potrivit News.ro. În același timp, el a avertizat că escaladarea războiului la Marea Neagră „poate fi un dezastru pentru regiunea noastră”, informează Digi24.ro.

„Cred că o soluţie poate să fie găsită”, a subliniat el, evocând o convorbire la telefon recentă cu omologul său rus Vladimir Putin, care a refuzat să prelungească Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, garantat de ONU şi Turcia, care a expirat la 17 iulie.

„Săptămâna trecută, în cursul unei convorbiri la telefon cu domnul Putin, noi al la cunoştinţă cerinţele Rusiei”, a anunţat marţi seara preşedintele turc, fără să prezinte vreun detaliu, în faţa Conferinţei Ambasadorilor la Ankara. „Soluţia acestei probleme depinde de respectarea de către ţările din Occident a promisiunilor lor.

Măsurile care ar fi permis transformarea atmosferei pozitive creată de către «Iniţiativa Mării Negre» într-un armistiţiu şi apoi într-un acord de pace pe termen lung nu au fost luate”, a acuzat el.

Rusia a cerut ridicarea obstacolelor legate de sancţiunile impuse de Occident exportului produselor agricole ruseşti şi fertilizatorilor „Poziţia noastră aici este clară”, a subliniat Erdogan, care l-a sunat pe Putin săptămâna trecută cu scopul de a „evita escaladarea”.

„Dacă se extinde războiul la Marea Neagră va fi un dezastru pentru regiunea noastră”, a avertizat el.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata