Ex-Președintele Georgiei, Mihail Saakașvili: Armata ucraineană ar trebui să intre în Transnistria

Armata ucraineană ar trebui să intre în Transnistria, pentru a asigura integritatea teritorială a Republicii Moldova și, drept urmare, a forma precedente pentru Georgia. Declarațiile aparțin fostului lider de la Tbilisi, Mihail Saakașvili.

Potrivit lui, o asemenea operațiune ar putea avea loc până la sfârșitul anului.

Mai mult, el spune că armata rusă care staționează în stânga Nistrului nu va putea fi aprovizionată de Rusia pentru mult timp.

„Una dintre următoarele ținte necesare Forțelor Armate ale Ucrainei este Transnistria. Ucraina este pur și simplu obligată să înlăture această amenințare la granițele sale. Luarea Transnistriei este o chestiune de 2-3 zile pentru armata ucraineană. Asta va reda integritatea teritorială a Moldovei și va crea un precedent pentru Georgia. Operațiunea Transnistria va fi realizată până la sfârșitul anului”, a scris Saakașvili.

Ex-președintele georgian mai scrie că soldații ruși care compun Armata a 14-a și care sunt staționați în regiunea separatistă din stânga Nistrului „refuză masiv prelungirea contractului de frica unui atac iminent”.

Iar slăbiciunea Armatei a 14-a, explică fostul șef de stat, ar putea facilita intervenția forțelor militare dirijate de Kiev.

Saakașvili a fost arestat la 1 octombrie 2021, la revenirea în Georgia după 8 ani de exil în Ucraina. Fusese condamnat, în 2018, la 6 ani de închisoare pentru abuz de putere. Fostul președinte al Georgiei contestă acuzațiile, pe care le consideră politice, și a protestat prin realizarea unor greve ale foamei prelungite.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata