Expert economic: Rezervele valutare au crescut în luna august și au ajuns la 4.182 milioane USD

În August 2022, rezervele valutare ale țării au crescut cu 457,3 milioane USD, un record absolut pentru Moldova, ceea ce constituie de 2 ori mai mult decât precedentul record stabilit în august 2021. Despre acest fapt a relatat expertul economic al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui, în spatele acestei creșteri colosale stau doi factori de bază – intrări fără precedent sub formă de granturi și împrumuturi de la partenerii de dezvoltare, precum și intervenția BNM pe piața valutară.

„1. Intrări în mărime fără precedent a 319,1 milioane USD sub formă de granturi și împrumuturi de la partenerii noștri de dezvoltare

2. Intervenția BNM pe piața valutară și procurarea a 109 milioane USD. Această intervenție a fost necesară datorită vânzărilor masive de valută din partea populației. Când a început războiul din Ucraina, moldovenii în panică au procurat estimativ 400-500 milioane USD de pe piața valutară. Iar acum încep să aducă banii înapoi”, a relatat Ioniță.

Expertul se arată convins că prin astfel suport extern, intervenția BNM pe piața valutară și alți factori secundari au dus la acea că au fost recuperate toate rezervele utilizate în timpul crizei energetice și războiului din Ucraina.

„Astăzi rezervele BNM au atins cota maximă de 4.182 milioane USD, peste nivelul de până la criza energetică și a Războiului din Ucraina”, a precizat expertul.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata