Fermierii amenință cu proteste, în cazul în care nu se va interzice importul producției agricole din Ucraina

Asociația Forța Fermierilor cere urgentarea luării deciziei privind alinierea la Decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței pentru 5 țări din Europa de Est. Printr-o postare pe rețelele sociale, Asociația menționează că Republica Moldova ar fi întârziat nepermis de mult cu aplicarea măsurilor în vederea protejării producătorilor agricoli autohtoni.

Potrivit Asociației, marea majoritate a fermierilor mici și mijlocii din Moldova se află în pragul falimentului.

„În mare parte acest lucru se întâmplă din cauza prăbușirii vertiginoase a prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an sub presiunea producției din Ucraina. Din estimările noastre, în perioada respectivă pierderile agricultorilor de la diferența de prețuri la comercializarea grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței au constituit cel puțin 2 MILIARDE LEI. În prezent prețul unui kg de grău a coborât la 2,8 lei per kg, pe când prețul de cost este circa 5 lei pentru un kilogram. Cea mai dramatică diminuare a prețurilor se atestă la floarea soarelui – minus 3,5-4 lei per kg. Acum producția se vinde sub 7 lei per kg , având prețul de cost al unui kilogram aproximativ 10 lei”, menționează Forța Fermierilor.

Mai mult, reprezentanții Asociației spun că catastrofa prețurilor ar fi amplificată de seceta severă din anul trecut, scumpiri exorbitante la inputuri, probleme enorme cu reeșalonarea creditelor și recreditarea sectorului agrar, precum și lipsa suportului minimal suficient din partea statului.

„Care ar fi soarta majorității agricultorilor, dacă în următoarele două luni în țara în urma invaziei producției din Ucraina nu vor fi spații necesare pentru depozitarea producției agricole din recolta nou, iar prețurile la materia primă vor continua căderea liberă ? Răspunsul este evident. Insolvabilitatea fermierilor, dispariție a miilor locuri de muncă, accelerarea exodului și distrugerea definitivă a satelor! Acest rezultat nicidecum nu ajută Ucrainei și va genera doar tulburări sociale și politice, care ar influența scăderea semnificativă a nivelul de susținere a vectorului european în rândurile populației. Astfel au de câștigat doar forțele ostile intereselor Republicii Moldova”, se mai arată în declarația Asociației Forța Fermierilor.

În context, fermierii cer adoptarea de către Guvernul de la Chișinău, în săptămâna curentă, a hotărârii privind interzicerea temporară, după modelul UE, a importurilor de grău, porumb, floarei soarelui și rapiță din Ucraina. Or, dacă nu va fi luată o decizie în acest sens, aceștia anunță că vor ieși la proteste de amploare.

„Totodată, insistăm ca în cele mai proxime termene să fie identificate mijloacele financiare pentru compensarea agricultorilor pierderilor din cauza micșorării catastrofale a prețurilor la producția agricolă, precum și realizarea celorlalte promisiuni, asumate anterior în fața fermierilor”, mai menționează Forța Fermierilor.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata