Filat: „Fără îndoială, dezastrul lăsat de guvernarea lui Dodon este mult mai mare decât se știe”

Republica Moldova a intrat într-o nouă etapă, odată cu instalarea noii puteri pro-europene, iar așteptările cetățenilor, dar și ale partenerilor de dezvoltare sunt extrem de ridicate. Agenda noii puteri nu este una ușoară, iar timpul deși pare unul suficient, va presa, deoarece reformele sistemice necesită timp atât pentru implementare, cât mai ales pentru a-și face efectul, spune fostul premier și ex-președintele PLDM, Vlad Filat.

Reforma justiției și lupta anticorupție sunt absolut necesare, dar ele nu vor fi suficiente pentru a crește nivelul de trai, pentru a satisface necesitățile, pentru a opri emigrarea, iar în consecință declinul demografic. Din acest motiv, instalarea noului guvern cu un program de stabilizare și relansare economică, negocierea unui nou acord cu FMI până la finalul lunii august, astfel încât sprijinul deja anunțat de Uniunea Europeană, SUA, dar și alți parteneri de dezvoltare să devină efectiv, este de maximă urgență. Fără îndoială că, dezastrul lăsat de guvernarea lui Dodon este mult mai mare decât se știe.
Republica Moldova are nevoie mai mult ca oricând de un proiect de țară, de o strategie de dezvoltare, care să răspundă atât aspirațiilor cetățenilor, ce au dat un vot dincolo de orice dubiu, cât și necesităților economiei R. Moldova, care devine din ce în ce mai conectată cu spațiul occidental. În acest context, finalizarea interconectărilor energetice și de infrastructură cu România, dar și identificarea altor domenii cum ar fi zona digitală sau crearea de structuri comune pentru a face față situațiilor de urgență, vor aduce plus valoare R. Moldova și vor maximiza nivelul de interdependență cu spațiul european.
De asemenea, claritatea în politica externă și un nou concept de securitate care să corespundă realităților din teren vor ajuta Republica Moldova să-și recapete credibilitatea pierdută în perioada Plahotniuc-Dodon.
Ultimele alegeri au arătat că electoratul s-a maturizat înaintea clasei politice și a împins Republica Moldova spre un nou model de dezvoltare. Rămâne doar ca cei care au beneficiat de încrederea cetățenilor să-și îndeplinească angajamentele atât de generoase, dar și necesare”, a conchsi Vladimir Filat.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata