Fost premier, despre împrumutul Moldovagaz de la Energocom: Fumigena cu preluarea sistemului de transport al gazelor este lansată doar pentru a potoli indignarea moldovenilor

Fumigena cu preluarea sistemului de transport al gazelor dacă „Moldovagaz” nu rambursează creditul impus de 1,05 miliarde lei, a fost lansată doar pentru a potoli indignarea moldovenilor. De acestă opinie este fostul premier al țării, Ion Chicu.

„Să fie clar, fumigena cu preluarea sistemului de transport al gazelor dacă Moldovagaz nu rambursează creditul impus de 1,05 miliarde lei, este lansată de borsetca Maiei doar pentru a potoli indignarea moldovenilor, că acești bani enormi sunt luați din buget pentru a plăti Gazpromului.”, a scris Chicu pe Facebook.
Totodată, acesta se arată sceptic față de acțiunile ulterioare a Federației Ruse, care va dori, potrivit lui Chicu, să-și restituie activul gajat, fără respectarea legii.
„Să nu ne facem iluzii, că poți lua cu forța un activ gajat fără respectarea procedurilor legale. Tare mă tem că Rusia va dori să și-l restituie tot ignorând orice lege…”, a adăugat Ion Chicu.
Amintim că, compania de stat „Energocom” va acorda „Moldovagaz” un împrumut în valoare de peste un miliard de lei pentru asigurarea securității energetice și continuarea furnizării de gaze naturale în Moldova. Suma va fi debursată joi, după semnarea contractelor. Decizia în acest sens a fost aprobată ieri de Comisia Situații Excepționale (CSE).
Potrivit ministrului Andrei Spînu, această măsură va permite achitarea integrală de către Moldovagaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie. Suma acordată este 1 050 milioane de lei cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual). Împrumutul trebuie să fie achitat până pe 1 mai 2023.
La rândul său, premierul Natalia Gavrilița a spus că „dacă împrumutul de un miliard cincizeci de milioane de lei pe care Energocom îl oferă Moldovagaz nu este restituit până la 1 mai 2023, statul preia rețele de transport a gazelor naturale”.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata