Fostul comunist Mark Tkaciuc: „În Moldova, funcția de președinte este inutilă”

Fostul deputat în parlament, unul dintre liderii partidului „Congresul civic” Mark Tkaciuk susține că funcția de președinte în Moldova trebuie să fie desființată. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Spațiul Libertății” cu Lilia Burakovski.

„Tot timpul am fost de partea politicienilor care manifestă reticență față de oricare modificare a Constituției. Am considerat mereu că problema nu e în Constituție, ci în capacitatea de a o aplica și această capacitate trebuie să ți-o cultivi”, a declarat Tkaciuk.

Ex-deputatul a remarcat că în cazul alegerii lui Voronin în funcția de președinte în cadrul parlamentului respectarea cerințelor constituționale s-a reușit în două rânduri, dar în perioada ce a urmat aceasta nu a mai fost posibil.

„În cazul lui Vladimir Voronin realizarea are un caracter de excepție. E un partid deosebit, o autoritate de excepție, niciun alt partid nu a dispus de candidați la președinție având o majoritate constituțională în parlament”, a remarcat Mark Tkaciuk.

Liderul „Congresului civic” a menționat și nenumăratele intervenții în Constituție motivate politic.

„Ia, uitați-vă, ce făceau cu această Constituție. Sunt atâtea mine cu ceas acolo. În ultimii ani s-a călcat peste spiritul și buchea Constituției”, a observat Tkaciuk.

Politicianul a remarcat că deja e cazul să se facă concluzii și să se ia măsuri de siguranță pentru ca „deputații zglobii și desfrânați să nu-și lase acolo amprentele”.

Tkaciuk a stipulat că „Congresul civic” pledează pentru desființarea funcției de președinte. „De ce am avea nevoie de acest nacealnik, preocupat de propria-i importanță? El se bagă printre picioare, încurcă lumea, zăpăcește partenerii internaționali. Aceasta îi buimăcește pe oamenii care vin la alegerea directă a „unui prim-măturător în salonul bolnavilor de holeră”, a subliniat fostul deputat.

„Uite când vom trăi ca în Italia sau Germania, când vom reveni la un nivel de cultură politică, când vom avea standarde, iar generozitatea îi va permite societății să plătească o funcție simbolică, va fi altă treabă. Acum, însă, nu avem nevoie de președinte”, a conchis Mark Tkaciuk.

Sursa: Realitatea.md

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata