FOTO/ Conferința științifică internațională la USM: „INTERESUL SUPERIOR AL COPILULUI: ABORDARE SOCIO-CULTURALĂ, NORMATIVĂ ȘI JURISPRUDENȚIALĂ”
În perioada 30 septembrie – 01 octombrie 2022, Departamentul Drept penal al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, în colaborare cu Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, cu suportul financiar al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF Moldova) și al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), a organizat Conferința științifică internațională cu genericul „INTERESUL SUPERIOR AL COPILULUI: ABORDARE SOCIO-CULTURALĂ, NORMATIVĂ ȘI JURISPRUDENȚIALĂ”, înscrisă în ciclul activităților dedicate cu prilejul celor 76 de ani de la fondarea Universității de Stat din Moldova.
Evenimentul a fost o premieră pentru Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, constituind primul for științific organizat pe segmentul respectării interesului superior al copilului care a întrunit 234 de participanți din 9 state: personalități notorii, reprezentanți ai mediului academic și practicieni din Republica Moldova, România, Polonia, Ucraina, Georgia, Lituania, Kazahstan, Azerbaijan, Uzbekistan.
Lucrările conferinței au oferit o platformă de discuții științifico-practice în domeniul protecției drepturilor copilului și, în special, garantarea interesului superior al copilului la realizarea oricărui act de procedură sau luare de decizie. Schimbul de opinii și cunoștințe, dar și căutarea de răspunsuri la cele mai actuale întrebări care preocupă deopotrivă atât doctrinarii, cât și practicienii care se dedică misiunii de protecție a drepturilor copilului, au permis identificarea celor mai optime soluții pentru îmbunătățirea cadrului juridic în domeniu și stabilirea bunelor practici în sectorul instituțional și cel al justiției. În acest sens, a fost elaborată o Rezoluție care va fi remisă în adresa organelor de resort în vederea asigurării respectării interesului superior al copilului.
Scopul urmărit de organizatori a fost de a sensibiliza societatea civilă, dar și reprezentanții organelor de drept, a instanțelor de judecată, a organelor care acordă asistență și protecție drepturilor copilului, în atitudinea și tratamentul pe care trebuie să îl oferim copiilor.
Conferința s-a desfășurat în trei panele de lucru: Panelul I – Standarde internaționale și naționale în domeniul protecției drepturilor și intereselor copilului; Panelul II – Controverse jurisprudențiale în asigurarea respectării interesului superior al copilului; Panelul III – Rolul autorităților tutelare în asigurarea respectării interesului superior al copilului pe parcursul cărora au fost schimbate idei și împărtășite rezultatele cercetărilor, parte din experiența acumulată.
La Conferință au participat: Igor ȘAROV, dr. în istorie, conf. univ., Rectorul USM; Maia BĂNĂRESCU, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului; Grigore NOVAC, Președintele Comisiei parlamentare „Comisia drepturile omului și relații interetnice”; Nadejda BURCIU, Secretar de Stat, Ministerul Justiției al Republicii Moldova; Andrew PAINTER, Șeful Unității de Protecție, Reprezentanța UNHCR Moldova; Ilija TALEV, Reprezentant adjunct, UNICEF Moldova; Tudorel TOADER, dr. în drept, prof. univ., Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; Serghei BRÎNZA, dr. hab. în drept, prof. univ., Decanul Facultății de Drept, Universitatea de Stat din Moldova.
Pe parcursul dezbaterilor au fost prezentate comunicări de o înaltă ținută științifico-practică, axate pe subiecte de maximă actualitate și impact social. Speaker-ii forului au abordat teme aflate în dezbaterea doctrinei de specialitate, a practicii judiciare naționale și CtEDO, dar și cadrul normativ de referință.
Participanții conferinței au reiterat, din diferite perspective, utilitatea organizării unor astfel de platforme de discuții și dezbateri, în contextul în care sunt necesare modificarea legislației în vigoare, ajustarea prevederilor legale naționale la standardele europene și internaționale de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale, soluționarea problemelor din practica judiciară.
La eveniment au participat reprezentanții autorităților publice și ai organizațiilor nonguvernamentale, organizații internaționale care-și desfășoară activitatea în domeniul drepturilor copilului, reprezentanții mediului academic, alte persoane interesate (practicieni, doctoranzi, masteranzi, studenți), care direct sau tangențial au interes profesionist pentru domeniul de referință. Consolidarea eforturilor de identificare a celor mai eficiente mecanisme de asigurare a protecției drepturilor și intereselor copilului a fost moto-ul întrunirii.