Franța: Partidul lui Macron pierde majoritatea parlamentară absolută

Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din Franța indică pierderea majorității parlamentare de către alianța centristă a președintelui Emmanuel Macron. Este vorba mai exact de majoritatea absolută, esențială pentru a obține adoptarea de către Legislativul francez a mai multor reforme promise de Macron în campanie.

Astfel, potrivit rezultatelor preliminare, alianța centristă „Împreună” susținută de Macron a obținut doar 245 din cele 577 de mandate, în condițiile în care pentru o majoritate absolută sunt necesare 289 de mandate. O victorie surprinzătoare a fost rezultatul obținut de coaliția NUPES condusă de veteranul socialist Jean-Luc Melenchon, care a câștigat 131 de mandate, devenind astfel principala forță de opoziție.

Formațiunea lui Marine Le Pen a crescut de la opt mandate la 89, devenind astfel a treia forță politică din Parlament. Conservatorii din partidul Les Republicains au obținut 61 de mandate, fiind probabil forța care ar putea să îi ofere o anumită susținere lui Macron.

Mai mulți analiști politici susțin că rezultatele parlamentarelor din Franța vor complica și mai mult al doilea mandat al președintelui Macron, recent reales în funcție. Mai exact, sunt puține șanse ca reformele economice și din alte domenii ale acestuia să poată trece.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata