Germania, lovită și ea de inflație: „Vin acasă de la magazin cu lacrimi în ochi pentru că sunt atâtea lucruri pe care nu îmi mai permit să le cumpăr”

Confruntați cu creșterea prețurilor, mulți germani apelează acum la băncile alimentare. De la începutul războiului din Ucraina, inflația s-a accelerat și luna trecută a ajuns la 7,9%, un lucru nemaiîntâlnit din 1990.

Drept urmare, multe gospodării cu venituri mici și pensionari sunt copleșiți de acest preț în creștere, ca aici, lângă Berlin.

„Ne gândim cu adevărat înainte de a cumpăra ceva, ne întrebăm dacă chiar avem nevoie de el, dacă ne putem lipsi sau așteptăm”.

Această creștere a prețurilor afectează în special produsele de bază.

„Painea, ca sunt singură, costa mai mult de doi euro. Nu u se poate. Mai este și untul și chiar cârnații care au costat 99 de cenți. Acum poate costa mai mult de doi euro. Uneori vin acasă de la magazin cu lacrimi în ochi pentru că sunt atâtea lucruri pe care nu îmi mai permit să le cumpăr”.

Mulți cer măsuri de ajutor semnificative de la guvern, dar și un gest de la distribuitori în această perioadă de criză. Această creștere a prețurilor la alimente se explică în principal prin creșterea prețurilor la energie din cauza războiului din Ucraina. Este, de asemenea, legat de efectele restricțiilor pandemiei care au perturbat piețele. Producătorii și distribuitorii au transferat aceste creșteri asupra produselor lor.

În mai, costul alimentelor a crescut cu peste 11%, după două creșteri consecutive la 8,6%, în aprilie și 6,2%, în martie.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata