Gata cu bani ușori și nelimitați în zona euro

Gata cu bani ușori și nelimitați în zona euro. Banca Centrală Europeană a confirmat încetarea sprijinului său monetar pentru economie, prin programul său de cumpărare de active.

Confruntată cu o inflație record, BCE a anunțat și o creștere a ratelor de referință pentru sfârșitul lunii iulie, o premieră în zece ani. Christine Lagarde a luat cuvântul după o ședință a Consiliului guvernatorilor, mutat la Amsterdam.

(Christine Lagarde, președintele BCE)

„Inflația ridicată este o provocare majoră pentru noi toți. Consiliul guvernatorilor se va asigura că inflația revine la ținta noastră pe termen mediu de 2%. În conformitate cu politica noastră monetară, intenționăm să creștem ratele dobânzilor BCE cu 25 de puncte de bază la următoarea întâlnire din iulie. Privind în perspectivă, ne așteptăm să creștem din nou ratele dobânzilor cheie ale BCE în septembrie”.

BCE pune astfel capăt unui deceniu de reduceri ale ratei dobânzii. Creșterea din iulie va fi prima din mai, 2011. Din iunie, 2014, rata facilității de depozit a fost chiar negativă.

BCE se așteaptă la o inflație în jur de 6,8% în 2022, înainte de a încetini în 2023, la 3,5% și 2,1% pentru 2024. Conflictul din Ucraina a accelerat semnificativ creșterea prețurilor în Europa, în special în țările de nord și de est.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata