Gata cu deconectarea iluminatului stradal în municipiul Chișinău. Ceban: Nu am de gând să economisesc pe sănătatea și siguranța oamenilor

Primarul Ion Ceban anunță că astăzi va fi convocată ședința CSE Chișinău unde se va discuta despre renunțarea la deconectarea iluminatului stradal în capitală pe timp de seară. Acesta a scris pe rețelele de socializare că nu mai are de gând să economisească pe sănătatea și siguranța oamenilor. 

„Am economisit energie electrică în Chișinău timp de 5 zile. Știți ce am obținut în perioada când am economisit? Pentru fiecare zi suma a fost de circa 15 mii de lei. Nu am de gând să economisesc pe sănătatea oamenilor și pe siguranța oamenilor. Cel mai interesant, atât a fost criticat Chișinăul că în rest în toată Moldova nu am văzut economii.”, a scris Ion Ceban.

Potrivit lui, perioada de întuneric ce s-a lăsat zilele trecute în capitală, este nesigură, atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi.

„Deci, stimați nacialniși dominatori, toți laoaltă de acolo de sus care nu ieșiți din fotoliile moi și nici din Chișinău, nu avem nevoie de a economisi 15 mii de lei pe zi într-o capitală cu circa 1 milion de locuitori deoarece voi tot faceți isterică, dar de fapt nu explicați oamenilor că a fost semnat contractul cu România. Este întuneric, ceea ce am văzut cu toții în aceste zile, este nesigur, atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi. Nu voi lăsa copiii să meargă prin beznă pentru că voi ne îndemnați să stingem becurile. În plus, în Chișinău, dacă nu ați știut, la noile obective, pe mai multe străzi, în ogrăzi, în parcuri, am schimbat becurile de tip led. Încetați să vă uitați la balconul vecinului dacă arde sau nu lumina.”, a adăugat Ceban.

În context, făcând o referire la o analiză a specialiștilor din domeniu, Ceban menționează că volumul de energie electrică pentru iluminarea orașului pentru o oră pe zi, total timp de 7 zile, ar fi de 0.02% din volumul total de energie electrică consumată pe țară timp de o săptămână, „ceea ce este un volum neînsemnat.” 

„Și având în vedere riscurile care sunt în perioada de seară când toți oamenii, copiii merg spre casă – Cred că nu mai este oportuna deconectarea iluminatului stradal seara, fiindcă riscul sporit al accidentelor, siguranța oamenilor este cu mult mai prioritară. Costul de 15.000 lei per zi nu poate fi comparat cu viața sau sănătatea unui om. Depunem eforturi în continuare de a economisi energia, chiar daca la nivel de țară, vineri, consumul a fost cu 4% mai mare ca joi, rugăm toata lumea să facă economie în continuare.”, a conchis Ion Ceban.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata