Republica Moldova cumpără electricitate de pe bursa din România la prețuri mai mari decât cele din Germania

Duminică, 30 octombrie, începând cu ora 10:00, au început livrările de energie electrice achiziționate de către SA Energocom de pe bursa de energie din România – SA OPCOM. Cantitățile de energie electrică variază de la oră la oră între 20 MW și 125 MW. La fel variază și prețul energiei electrice, a anunțat pe pagina sa secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIRD), Constantin Borosan, transmite Mold-street.com.

Preţul de două ori şi ceva mai mare decât de la Cuciurgan

Preţul de achiziţie a fost anunţat anterior de vicepremierul Andrei Spînu pe contul său de Telegram.

„Astfel, pentru ziua de mâine (30 octombrie n.r.), s-a achiziționat, cumulativ, 875 MWh (minimum 20 MWh și maximum 125 MWh, în funcție de orele de consum) cu un cost mediu de 132 EUR/MWh. Energocom va continua, zilnic, să achiziționeze energie de la OPCOM pentru a asigura securitatea energetică a țării noastre”, a precizat Andrei Spînu.

Preţul de 132 de euro/MWh (circa 2,5 lei pentru un kWh) este de două ori şi ceva mai mare decât costul energiei achiziţionate de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres).

În acelaşi timp, Constantin Borosan susţine că, în orele de vârf, prețul este de circa 5,5 ori mai mare față de golul de sarcină.

„Iată de ce este foarte important în continuare să ne străduim să reducem consumul în special în orele de vârf – dimineața între 07:00 – 11:00 și seara între 18:00 – 23:00. Energia electrică a fost achiziționată pe segmentul de piață – PZU / Piața Zilei Următoare sau DAM / Day Ahead Market. Achiziția de efectuează cu o zi înainte de livrarea fizică a energiei”, a menționat secretarul de stat.

Constantin Borosan a mai precizat că în prezent pe piața PZU din România sunt înregistrați 340 de participanți (vânzători și cumpărători / producători și furnizori / operatori de sistem etc.), dintre care 104 sunt producători și agregatori de energie.

„Ceea ce înseamnă că fiecare din ei sunt potențiale surse de energie pentru Moldova pe parcursul zilei de astăzi”, a concluzionat oficialul.

Piața PZU din România deține o cotă de circa 50% din volumul de energie electrică tranzacționat în România, fiind cea mai lichidă piață în acest sens.

„Energia electrică achiziționată de pe OPCOM este livrată suplimentar la contractele bilaterale încheiate de către Energocom cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica Oficial și OMV Petrom. Cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumăm. Eficiența energetică și economia de energie este foarte importantă în continuare”, a subliniat Borosan.

Prețul spot al energiei din România, unul dintre cele mai mari din UE

De notat că prețul spot al energiei electrice din România a fost joi, 27 octombrie, cel mai ridicat din Uniunea Europeană. Potrivit profit.ro, prețul mediu zilnic al energiei cu furnizare în ziua de joi, 27 octombrie, pe PZU din România, chiar dacă în scădere cu 1% față de ziua precedentă, este de 178,91 euro/MWh (877,3 lei româneşti/MWh), identic cu cel din Bulgaria.

„Prețul mediu al energiei tranzacționate pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM începând cu data de vineri, 21 octombrie, când a fost declarată starea de alertă în Republica Moldova a fost de 178,8 euro/MWh, cu 60% peste cel mediu din statele din Europa Occidentală, unde prețul mediu s-a situat sub 110 euro/MWh și cu o treime peste cel mediu din Europa Centrală”, constată profit.ro.

De exemplu, în Germania prețul spot al energiei electrice a fost de 119 euro/MWh, în Franţa – de 122 de euro, iar în Suedia – de 60 – 65 de euro/MWh.

Astfel, România și Bulgaria au cele mai ridicate prețuri din UE, fiind urmare de Croația și Slovenia, cu prețuri de 174 de euro. Prețuri ridicate se înregistrează și în Finlanda, și în țările baltice, care în ultima lună erau mult mai reduse comparativ cu cele din România, Bulgaria sau Serbia.

De vină este bombardarea infrastructurii electrice din Ucraina de către Rusia, care a afectat 30-40% din infrastructura electrică din țara vecină.

Deocamdată nu este clar cum va fi asigurată cu energie electrică Republica Moldova de la 1 noiembrie, în condiţiile în care autorităţile separatiste de la Tiraspol au ameninţat că vor reduce semnificativ livrările de energie de la Moldgres până la o cotă de doar 23% din necesarul Republicii Moldova.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a promis că va reveni luni, 31 octombrie, cu detalii „despre ce contracte vom avea începând cu luna noiembrie”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata