Gavrilița: „Autorităţile nu au solicitat, deocamdată, asistenţă militară letală de la partenerii europeni”

Premierul Natalia Gavriliţa a venit cu precizări în ceea ce priveşte asistenţa militară acordată Republicii Moldova de către partenerii europeni. Potrivit ei, Republica Moldova trebuie să-şi întărească capacitatea de apărate, dar autorităţile nu au solicitat, deocamdată, asistenţă militară letală. Declarațiile au fost făcute la postul public de televiziune.

(Natalia Gavrilița, prim-ministru)

„Uniunea Europeană are noi instrumente de finanţare pentru domeniul apărării şi vom beneficia inclusiv de asistenţă externă pentru îmbunătăţirea comunicării, protocoalelor, serviciilor medicale, deci de asistenţă non-letală, ce ţine mai mult de organizarea armatei”

Referindu-se la posibilitatea procurării de armament, premierul a declarat că deocamdată, nu a fost luată o decizie.

(Natalia Gavrilița, prim-ministru)

„Neutralitatea trebuie apărată. Cetăţenii noştri susţin pe larg această neutralitate, dar aceasta nu înseamnă că, în condiţii noi de securitate, în condiţii de noi ameninţări şi provocări noi, nu ar trebui să investim în capacităţile noastre. De aceea am venit cu solicitări la partenerii noştri, inclusiv pentru această asistenţă non-letală, întărirea capacităţilor la frontieră, ale IGSU, şi evident că discutăm cu ţările europene despre alte tipuri de asistenţă. Deocamdată este o discuţie generală. Suntem la etapă unde încercăm să decidem dacă vom solicita asistenţă militară letală sau nu”.

De asemenea, premierul a menţionat că bugetul Armatei Naţionale s-a majorat cu circa 130 de milioane de lei după rectificarea bugetului. Astfel, finanţarea Armatei Naţionale a Republicii Moldova constituie în prezent circa 1% din cheltuielile bugetare.

Anterior, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu a declarat că neutralitatea trebuie apăratăşi că Republica Moldova ar trebui să-şi sporească capacitatea de apărare.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata