100 de zile de război în Ucraina: doi din trei copii și-au părăsit casele

100 de zile de război au devastat copiii la o scară și un ritm nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial, spune UNICEF. Trei milioane de copii din Ucraina și peste 2,2 milioane din țările care găzduiesc refugiați au acum nevoie de asistență umanitară. De altfel, doi din trei copii din țară au fost strămutați în urma luptelor.

Potrivit experților ONU în drepturile omului, din 24 februarie, aproximativ 13 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele, peste 7,5 milioane s-au mutat în regiuni mai sigure ale Ucrainei – ceea ce reprezintă aproximativ 17,5% din populația totală. Experții ONU numesc situația umanitară îngrozitoare din țară – persoanele strămutate în interior, dintre care majoritatea sunt femei și copii, au pierdut aproape tot ce aveau.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, după întâlnirea cu președintele american Joe Biden la Casa Albă, a subliniat importanța blocului nord-atlantic și a avertizat despre un război prelungit.

(Jens Stoltenber, secretarul general al NATO)

„Responsabilitatea NATO este să ajute și să sprijine Ucraina în afirmarea dreptului său la autoapărare. În același timp, alianța are și responsabilitatea de a se asigura că acest război nu se va transforma într-un război cu drepturi depline între Rusia și NATO. Războaiele sunt în mod inerent imprevizibile și, prin urmare, trebuie să fim pregătiți pentru termen lung, deoarece vedem că acest război a devenit acum un război de uzură în care ucrainenii plătesc un preț mare pentru apărarea țării lor pe câmpul de luptă”.

La rândul său, pe teritoriul Catedralei Sf. Sofia din Kiev, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a primit acreditări de la trei noi ambasadori – SUA, Moldova și India – și i-a chemat să sprijine Ucraina în război, aprovizionând cu armele necesare pentru auto-apărare.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata