Gavrilița: „Vrem să aderăm la UE, dar nu și la NATO”

Moldova se află în mijlocul unei crize umanitare urgente ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Zeci de mii de refugiați din Ucraina continuă să fugă și să-i treacă granița.

Izbucnirea războiului a determinat recent Chișinăul să solicite aderarea la UE, dar asta a ridicat și întrebări despre Transnistria, o regiune separatistă susținută de Rusia, pe care Moldova o vede ca parte integrantă a teritoriului său. Despre asta a vorbit premierul Natalia Gavrilița pentru portalul Euronews.

 (Natalia Gavrilița, premierul Republicii Moldova)

„Este foarte regretabil ceea ce se întâmplă în Ucraina. Condamnăm războiul și sprijinim ferm independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Trăim într-o regiune complexă, cu probleme de securitate și pentru Moldova, în special în ceea ce privește regiunea transnistreană și separatistă. Dar în prezent nu vedem niciun pericol sau riscuri de răspândire în regiunea transnistreană. Continuăm cu formatele noastre de negociere. Moldova este o țară neutră. Neutralitatea sa este consacrată în constituție și ne așteptăm ca toată lumea să acționeze în conformitate cu acest principiu”.

În ceea ce privește cererea de aderare la UE, Natalia Gavrilița a menționat că autoritățile de la Chișinău sunt conștiente că procesul este de lungă durată.

(Natalia Gavrilița, premierul Republicii Moldova)

„Suntem conștienți că procesul de integrare europeană este un proces lung de transformare. În același timp, cu securitatea acestei regiuni, oferirea statutului de candidat ar fi un semnal foarte important pentru oamenii din țările care au depus cererea de aderare la Uniunea Europeană că sunt bineveniți în lumea liberă. Sunt bineveniți în Uniune, unde, știți, valorile democratice și statul de drept și respectarea drepturilor omului și respectarea dreptului internațional sunt principii fundamentale. Și, desigur, suntem pregătiți să facem temele necesare pentru a atinge standardele de aderare la Uniunea Europeană”.

Uniunea Europeană a început procedura de examinare a cererilor din Ucraina, Georgia și Moldova de aderare la blocul comunitar. Consiliul UE a declarat că Comisia Europeană pregătește răspunsuri scrise pentru a-și exprima o opinie oficială cu privire la aceste solicitări. Cele 27 de țări vor trebui apoi să convină dacă sunt de acord să acorde Ucrainei, Georgiei și Moldovei statutul de candidat necesar pentru a începe discuții îndelungate și complexe.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata