Gazprom nu a confirmat continuitatea livrărilor de gaze naturale. Andrei Spînu: „Guvernul se pregătește de câteva scenarii pentru a diminua aceste riscuri”

Pe 1 octombrie 2022, ar trebui să fie aplicată noua fomulă de calcul al costului gazelor naturale, conform contractului semnat anul trecut cu Gazprom. Despre acest fapt a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a ținut să adauge că odată cu aceasta, Republica Moldova ar urma să plătească în jur de 1050 de dolari pentru o mie m3 de gaz, cu 830 de dolari mai puțin decât plătim astăzi (1880 USD).
În același timp, ministrul PAS a ținut să dezvăluie că până la ora actuală, concernul rus – „Gazprom” nu a confirmat continuitatea livrărilor de gaze naturale, iar guvernarea ar fi pregătit câteva scenarii pentru a diminua aceste riscuri:
– cumpărăm păcură pentru Termoelectrica;
– creștem stocurile de gaz;
– întreprindem măsuri pentru reducerea consumului;
– Energocom se pregătește pentru a achiziționa gaz de pe piață;
– alte măsuri conform planului de pregătire pentru sezonul de încălzire aprobat de Guvern;
„Republica Moldova este o țară mică, însă merită respectul țărilor lumii, oricât de mari sau mici ar fi acestea. Interesul nostru primordial este ca cetățenii moldoveni să trăiască în pace, în siguranță, să aibă venituri bune și stabile. De aceea, este important să rezistăm. De aceea, este important să acționăm ca o țară unită. De aceea, vom continua să avem grijă de cetățenii noștri și de viitorul țării noastre”, a mai menționat Andrei Spînu.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata