Militarii ruși din Transnistria simulează un „atac nuclear, chimic și biologic”, anunță Ministerul rus al Apărării

În aceste zile, militarii din GOTR din Transnistria simulează un „atac nuclear, chimic și biologic”. Un anunț în acest sens a apărut pe site-ul Ministerului rus al Apărării, infomează dw.com.

„În timpul aplicațiilor, militarii din GOTR au trebuit să opereze în condițiile utilizării armelor de distrugere în masă de către inamic”, se menționează în comunicatul citat.

În timpul antrenamentului, militarii au fost nevoiți să îmbrace costume de protecție și să treacă prin zonele convențional contaminate iar apoi să-și curețe uniformele și armele de radiații.

De teamă că ar putea fi mobilizați de Rusia contra Ucrainei, mulți tineri din regiunea transnistreană se refugiază pe malul drept al Nistrului, controlat de autoritățile constituționale. Oficial, este vorba de peste 600 de tineri care s-au mutat cu traiul din Transnistria pe malul drept al Nistrului în ultimele luni. Neoficial însă, numărul lor ar fi mult mai mare.

„Nu există niciun impediment ca cetățenii să treacă pe partea dreaptă a Nistrului. Pe cei din regiunea transnistreană Chișinăul îi consideră cetățeni ai Republicii Moldova. Și atunci e greu să pui anumite filtre și să zici că acesta e bun iar acesta e rău”, susține șeful SIS, Alexandru Musteață.

În regiunea transnistreană, controlată de regimul separatist pro-rus, locuiesc peste 430.000 de oameni. Conform statisticilor oficiale deținute de Chișinău, peste 338.000 dețin cetățenia Republicii Moldova – 313.000 au pașapoarte emise de autoritățile de la Chișinău, în timp ce 281.000 au și buletine de identitate emise de autoritățile constituționale.

Totodată, Rusia a acordat în regiunea transnistreană peste 220.000 de pașapoarte rusești. Pentru locuitorii din regiunea transnistreană, cetățenia rusă înseamnă gaz aproape gratis și un supliment de 15 dolari la pensie.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata