Guvernul a acordat un premiu de 2 milioane de lei pentru Nicolae Juravschi

Guvernul a acordat un premiu de 2 milioane de lei pentru Nicolae Juravschi. Ar fi antrenat un sportiv care a luat locul 3 la canoe, scrie Dumitru Ciociri.

Regulamentul care face referire la modul cum se acordă premiile a fost modificat  în 2021. .

Nicolae Juravschi a fost reales marți în funcția de președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova. Juravschi a avut un singur contracandidat — fostul secretar de stat în domeniul sportului la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ion Gheorghiu.

Nicolae Juravschi a acumulat 118 voturi, iar Ghiorghiu – 32 de voturi. Alegerea președintelui Comitetului Național Olimpic și Sportiv trebuia să aibă loc pe 30 octombrie 2020.

Numai că Comitetul Executiv, în frunte cu Nicolae Juravschi, a propus să fie amânată Adunarea generală peste un an, după încheierea Jocurilor Olimpice de la Tokio, dar nu mai târziu de 1 decembrie 2021.

Ulterior, Gheorghiu l-a acuzat pe Juravschi de faptul că acesta a amânat intenționat alegerea noului președinte al Comitetutului Național Olimpic și Sportiv pentru a-și asigura un nou mandat.

De asemenea, Gheorghiu l-a acuzat pe Juravschi de „scheme de corupție” în cadrul Comitetului Național Olimpic și Sportiv , de vinderea acreditărilor, de finanțarea prioritară a unor federații sportive și de presiuni asupra altor federații.

De cealaltă parte, Juravschi a respins toate aceste acuzații, subliniind că amânarea alegerii președintelui este o decizie a Adunării generale.

Nicolae Juravschi conduce Comitetul Nabnțional Olimpic și Sportiv din martie 2001. El a mai fost reales în 2004, 2008, 2012 și 2016. La finalul Adunării generale, Juravschi a declarat că nu va mai candida la alegerile viitoare, acesta fiind ultimul său mandat.

În calitate de sportiv, Juravschi a fost de două ori campion olimpic și de opt ori campion mondial. El a practicat proba de kaiak canoe.

Anul curent, elevul său, Serghei Tarnovschi, a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că fostul deputat democrat, Nicolae Juravschi, a încălcat regimul juridic al incompatibilităților. El a exercitat simultan, în perioada 2010–2019, mandatul de deputat și funcția de președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Moldova (CNOS), potrivit portalului Anticoruptie.md. 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata