Guvernul a aprobat Strategia națională de dezvoltare a sectorului de tineret

Deschiderea unor noi centre de tineret, pregătirea mai bună a specialiștilor în domeniul tineretului, finanțarea inițiativelor și proiectelor cu implicarea tinerilor sunt doar câteva dintre obiectivele Strategiei naționale de dezvoltare a sectorului de tineret pentru anii 2023-2030, aprobată de Executiv, la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării. 

Astfel, în perioada următoare, vor fi create cel puțin 3 laboratoare de tineret regionale (sud, centru, nord) și 10 spații multifuncționale dedicate tinerilor în universități. Totodată, vor fi finanțate 100 de proiecte și programe de inovație socială realizate de tineri și organizațiile de tineret. Va fi oferită finanțare pentru organizații de tineret, grupuri de inițiativă, centre și structuri de tineret.

Un alt obiectiv al Strategiei se referă la instruirea lucrătorilor din sectorul de tineret. Pe lângă programele de pregătire pentru angajații din sistem, va fi asigurată instruirea a circa 140 de tineri organizatori comunitari, care să realizeze activități de mobilizare comunitară a tinerilor activi.

Printre acțiunile care vor sprijini implementarea obiectivelor strategiei, se numără și suportul material și financiar oferit tinerilor de către stat pentru realizarea unor proiecte comunitare. În acest sens, aproximativ 65% din resursele financiare planificate pentru realizarea strategiei vor fi oferite sub formă de subsidii și granturi pentru organizații, centre de tineret, grupuri de inițiativă cu participarea tinerilor.

De asemenea, strategia prevede investiții în crearea și susținerea, inclusiv financiară, a structurilor de tineret în cadrul universităților.

Proiectul Strategiei a fost consultat pe larg cu părțile interesate, în trei regiuni ale țării. Costurile necesare pentru implementarea Strategiei vor fi acoperite din bugetul de stat și din surse externe.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata